Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган обяви, че ще нанесе още по-мощен удар от преди, ако Дамаск не спре да нарушава режима на тишина в северозападната сирийска провинция Идлиб.

След преговорите в Москва на 5 март държавните ръководители на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган приеха съвместен документ, потвърждаващ придържането към "формата от Астана" (от 2018 г.). Страните обявиха въвеждането на примирие и се съгласиха съвместно да патрулират важната магистрала М4, която сега е под контрола на бунтовниците.

САЩ и НАТО не възнамеряват да изпращат сухопътни войски в Идлиб

САЩ и НАТО не възнамеряват да изпращат сухопътни войски в Идлиб

"Силите на Турция и опозицията са напълно способни да запазят независимо позиции"

"Населението на Идлиб за пръв път въздъхна свободно. Но нарушенията на примирието вече започнаха. Очакваме от Русия да сдържа попълзновенията на режима. Но ако думата не бъде спазена, ние няма да отстъпим и ще нанесем удар", заплаши Ердоган, говорейки пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), на която той е лидер.

По думите му Турция се стремяла да превърне временното примирие в Идлиб в постоянно.

Ердоган предложил на Русия съвместно управление на петролните полета в Източна Сирия

Ердоган предложил на Русия съвместно управление на петролните полета в Източна Сирия

Можел да направи подобро предложение и на Тръмп

Ситуацията в зоната за деескалация в Идлиб започна да се влошава на 27 февруари, когато терористите от групировката "Хаят Тахрир ал Шам" започнаха мощна офанзива срещу позиции на сирийската армия, а тя отвърна на огъня.

Според руското военно министерство заедно с бунтовниците и екстремистите (те ги слагат по общия знаменател "терористи") под обстрел попаднаха и турски войници, които не е трябвало да бъдат в района. В резултат бяха убити 36 турски войници, още над 30 бяха ранени.

В отговор Анкара обвини началото на нова военна операция в Северозападна Сирия - "Пролетен щит".

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

Сирия призова Запада да спре с лицемерието си за Идлиб

"Западните политици да осъдят турската агресия срещу Сирия"