Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че е предложил съвместно управление на петролните полета в Източна Сирия на руския си колега Владимир Путин, като е показал, че Русия и Турция могат да управляват петролните полета вместо "терористите", които ги контролират в момента, съобщават руските медии.

Говорейки пред журналисти в самолета на връщане от Брюксел, Ердоган каза, че Путин оценявал предложението, което турският президент уточни, че е направил по време на разговорите между двамата в Москва през миналата седмица. Ердоган добави, че може да направи подобно предложение на американския президент Доналд Тръмп.

"Дейр ез Зор е още една територия с петролни залежи. В тази провинция терористите експлоатират петролните ресурси. Америка има свои собствени планове тук", изтъкна Ердоган, припомняйки разговора с Путин, като допълни: "Отправих предложението на г-н Путин, че ако даде финансова подкрепа, можем да направим конструкцията и чрез петрола, добит там, можем да помогнем на разрушена Сирия да си стъпи на краката."

"Ако може да се направи такава стъпка тук, дори мога да отправя същото предложение на Тръмп", допълни турският държавен глава.

Москва все още не е коментирала достоверността на припомнянето на Ердоган на разговорите му с Путин.

В предишни случаи обаче руските власти многократно са критикували опитите на която и да е страна да нарушава териториалната цялост на Сирия или да заграбва нейните ресурси. През ноември руският външен министър Сергей Лавров обвини Вашингтон, че се опитва да отдели богатите на петрол територии в Източна Сирия, за да създаде незаконна квазидържава. Месец преди това руските военни, осланяйки се на придобита от тях разузнавателна информация, обвиниха САЩ в голяма операция по контрабанда на петрол, включваща ЦРУ, американските военни, частни контрагенти и кюрдските милиции.

Русия вижда контрабанден износ на петрол на САЩ от Сирия

Русия вижда контрабанден износ на петрол на САЩ от Сирия

Петролът бил на стойност 30 млн. долара на месец

Ердоган не е пояснил какви "терористи" визира, но Турция е известно, че определя "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди за терористи, свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК), която действа на територията на Турция и води въоръжен бунт срещу турската държава от 1980-те години насам.

В коментарите си пред журналистите Ердоган също така коментира искането на Анкара към САЩ за предоставяне на противоракетни системи "Пейтриът" и продължаващото напрежение между Анкара и Вашингтон заради решението на Турция да закупи руски противоракетни системи С-400.

"Ние отправихме тази оферта към САЩ за "Пейтриът": ако ще ни давате "Пейтриът", тогава го направете. Можем също да купим "Пейтриът" от вас", каза Ердоган, допълвайки: "Те също омекнаха значително по този въпрос с С-400. Те в момента са на позицията "обещайте ни, че няма да направите С-400 оперативни."

По-рано турските власти посочиха, че планират да направят оперативни своите системи С-400 до април.

Путин и Ердоган се разбраха за спиране на огъня в Идлиб след маратонски преговори
Обновена

Путин и Ердоган се разбраха за спиране на огъня в Идлиб след маратонски преговори

В полунощ трябва да влезе в сила примирие в Идлиб

Ердоган и Путин се срещнаха в Москва миналия четвъртък, за да обсъдят кризата в северозападната сирийски провинция Идлиб, където турски и сирийски войски през февруари влязоха в сблъсъци по време на операция на сирийската армия срещу подкрепяните от турците групировки. Страните се съгласиха за прекратяване на огъня, въпреки че турските власти, включително президентът Ердоган, оттогава заплашват да подновят настъплението си, ако споразумението не бъде спазено.