Русия и Китай бойкотираха наречена от Москва "недопустима" видеоконференция при закрити врата в Съвета за сигурност на ООН за химическите оръжия в Сирия, информира АФП.

Член на Съвета за сигурност на ООН коментира пред осведомителната агенция, че двете държави не са участвали на разговорите.

Русия в сблъсък със страни от Европа заради химическото оръжие в Сирия

Русия в сблъсък със страни от Европа заради химическото оръжие в Сирия

Русия брани съюзника си Сирия

По време на виртуална пресконференция руският посланик в организацията Василий Небензя съобщи, че има една молба: "Тези взаимодействия да се провеждат в открита среда".

"Буди съжаление това, че нашите западни партньори и техните съюзници настояваха да се проведе тази среща при закрити врата в неформална среда въпреки лозунгите за откритост и прозрачност в Съвета за сигурност", отбеляза той.

"Подобен подход е недопустим за нас, тъй като подкопава прерогативите на страните, които участват в Конвенцията за химическите оръжия", подчерта посланикът на Русия.

По време на месечната среща членките на Съвета чуха докладите на топ представителя на ООН по въпросите на разоръжаването Изуми Накамицу и ръководителя на Организацията за забрана на химическите оръжия Фернандо Ариас.

ООН се въздържа да обвини директно Русия за атаките срещу болници и училища в Сирия

ООН се въздържа да обвини директно Русия за атаките срещу болници и училища в Сирия

И си навлече много критики за това...

В началото на април беше публикуван доклад, в който за първи път Дамаск се обвинява за три атаки с химически оръжия през 2017 г. Според Москва Сирия е унищожила програмата си за химически оръжия.

От британската дипломатическа мисия в ООН съобщиха, че срещата във вторник е била организирана в закрит формат, за да се позволи на членките на Съвета и на Сирия открито да разменят мнения и да зададат въпроси.