Глобалното доверие в лидерството на САЩ е толкова ниско, че страната вече е практически изравнена с Русия за одобрението на света, съобщава британският в. "Гардиън".

Ново проучване на "Галъп интернешънъл", мерещо мнението в 133 страни и района през 2018 г., е установило, че САЩ и Русия са практически изравнени, като 31% казват, че одобряват лидерството на САЩ, а 30% изказват одобрение за Русия.

За първи път двете страни са толкова изравнени.

Рейтингите на одобрение към САЩ се сринаха през 2017 г., първата година от мандата на президента Доналд Тръмп, до 30% от 48% през предходната година, а след това останаха сравнително непроменени през миналата година, сочи проучването. Същевременно Русия се радва на увеличение на одобрението към себе си от 27% през 2017 г. до 30% през 2018 г.

САЩ и Русия дестабилизират света, смятат масово хората по света

САЩ и Русия дестабилизират света, смятат масово хората по света

Българите одобряват повече политиката на Русия от тази на САЩ

Междувременно Китай побеждава и двете страни, с 34% одобрение за лидерските ѝ умения, а Германия е начело с 39 процента.

"Образът на лидерството на САЩ в чужбина в момента не е добър. Техният рейтинг се намира на най-ниското си равнище за всяка от последните три президентски администрации", коментират от "Галъп", допълвайки: "Външната политика "Америка на първо място" на президента Доналд Тръмп не беше проектирана да печели приятели по света."

Рейтингът на неодобрението за лидерството на САЩ, който е 40%, леко се е понижил от 2017 г., но все още е най-високият от четирите страни, за които е направено допитването. Русия има 31% рейтинг на неодобрение.

Слабият рейтинг на САЩ идва, след като Тръмп продължи да атакува съюзниците на страната и да се оттегля от глобалните споразумения.

Американският имидж се оказва най-лош в Европа, където 24% одобряват лидерството на страната. Във Великобритания одобрението е 26%, като е спаднало със седем пункта в сравнение с 2017 г. САЩ имат най-силен имидж в Африка, където 52% от мнозинството все още одобряват тяхното лидерство.

Ръстът на Русия в проучването може да се окаже трудно обясним, в бурна година, в която Великобритания обвини Москва, че е изпратила двама убийци, за да отровят бившия руски шпионин Сергей Скрипал с нервнопаралитичното вещество новичок, и продължаващия конфликт между Кремъл и Запада заради Сирия, Украйна и много други.

Имиджът на Русия бележи особено подобрение в страни като Турция и Иран, показва социологическото проучване.

Нели Есипова, която е регионален директор на "Галъп" за Източна Европа и бившия Съветски съюз, изтъква, че макар данните да не дават основания за рейтингите на респондентите, тя често е чувала настроенията на хората по света, че те оценяват една страна, желаеща да се изправи пред все по-непопулярните САЩ.

"Дори ако хората не одобряват Путин, има някакво възхищение от Русия - възхищение може да е силна дума - но много хора придобиха уважение към Русия заради обстоятелството, че тя се опитва да се противопостави на САЩ и Запада", каза тя, допълвайки: "Това не означава, че те обичат политиката на Путин."

Изследването се базира на интервюта с около 1000 души във всяка от изследваните страни от март до декември 2018 година.