Многочасови разузнавателни полети до границите на Русия в Прибалтика са били извършени по-рано днес от два стратегически безпилотни самолета Global Hawk на военновъздушните сили на САЩ. Това става ясно от мониторинговите данни на западни авиационни източници, цитирани от руските медии.

Пентагонът за първи път е използвал два разузнавателни дрона за далечни разстояния едновременно.

Безпилотните самолети са излетели от натовската военновъздушна база "Сигонела" на остров Сицилия. RQ-4B Global Hawk е прелетял шест пъти по руските граници в Псковска и Ленинградска област, след което дълго време е прелитал край северната част на Калининградска област.

Друг дрон RQ-4A Global Hawk също е прелетял край северната границата на Калининградска област и след това над Балтийско море, уточнява "Интерфакс".

В същото време стратегически разузнавателен самолет на военновъздушните сили на САЩ RC-135V е прелетял над Сувалския коридор, отделящ Калининградска област от Беларус.

Американски самолети и безпилотници регулярно извършват разузнавателни полети близо до границите на Русия. Така например в средата на октомври RQ-4A Global Hawk проведе полет с продължителност от 22 часа над Източна Европа, от които повече от шест часа и половина - край границите на Русия.