САЩ, заедно с Обединеното кралство, Германия и Нидерландия, успяха да прекъснат дейността на базиран в Русия ботнет RSOCKS. Това е огромна мрежа от контролирани от хакери компютри.

Това рзкри Министерството на правосъдието на САЩ, цитирано от АП.

Министерството на правосъдието на САЩ, заедно с партньорите си от правоприлагащите органи в Германия, Нидерландия и Обединеното кралство, разби инфраструктурата на руската ботнет мрежа, известна като RSOCKS, която хакна милиони компютри и други електронни устройства по целия свят.

Руски хакери удариха Италия

Руски хакери удариха Италия

Засегнати са ключови институции

"С тази операция беше разбита напреднала престъпна организация, базирана в Русия, която се занимаваше с киберхакерски атаки в САЩ и други държави", цитира Министерството на правосъдието агента от ФБР Стейси Моя.

Отбелязва се, че операцията за борба с хакерската мрежа е започнала още през 2017 г. Тогава американските власти установиха, че киберпрестъпниците са успели да хакнат около 325 000 електронни устройства. Агенцията все още не е разкрила имената на евентуалните обвиняеми по делото, което се разглежда в Южния окръг на Калифорния.