Бивш служител на ФБР ще бъде осъден в четвъртък, след като се призна за виновен за работа за Олег Дерипаска, руски олигарх под санкциите на САЩ, когото прокурорите нарекоха "поддръжник" на президента Владимир Путин.

Чарлз Макгонигал, който ръководеше отдела за контраразузнаване на полевия офис на ФБР в Ню Йорк от 2016 г. до пенсионирането си през 2018 г., призна през август, че е работил за Дерипаска между пролетта и есента на 2021 г., за да намери негативна информация за съперника неговият съперник - руския олигарх Владимир Потанин.

Федералните прокурори в Манхатън призоваха американския окръжен съдия Дженифър Риърдън да осъди Макгонигъл на пет години затвор, максимално допустимото по едно обвинение за заговор за нарушаване на санкции, по което той се призна за виновен .

"Макгонигал е злоупотребил с уменията и влиянието, които страната му е поверила, като тайно е работил за същите заплахи, от които преди това я е защитавал", пишат прокурорите в съдебно дело от 7 декември. "Никой не знаеше по-добре тежестта на престъпленията на Макгонигал от самия Макгонигал."

Адвокатите на Макгонигъл казаха, че той трябва да бъде пощаден от затвора, твърдейки, че той е поел отговорност и вече е загубил работата си. Те също така казаха, че той смята, че работата му за Дерипаска е "в съответствие" с външната политика на САЩ, тъй като е в подкрепа на потенциалното санкциониране на Потанин.

Изслушването е насрочено за 13:30 ч. местно време във федералния съд в Манхатън.

Дерипаска, основателят на руската алуминиева компания Rusal, беше сред две дузини руски бизнесмени и държавни служители, на които Вашингтон наложи санкции през 2018 г. в отговор на предполагаемата намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г.

Адвокат на Дерипаска, който отделно е обвинен в избягване на санкциите на САЩ, отказа коментар.

Министерството на финансите санкционира Потанин, най-големият акционер в производителя на метали Норникел, през декември 2022 г. като част от усилията си за оказване на натиск върху Москва заради войната й в Украйна.

Макгонигал отделно се призна за виновен по федерално обвинение във Вашингтон за укриване на 225 000 долара плащания в брой от бивш офицер от албанското разузнаване. Той трябва да бъде осъден по тези обвинения на 16 февруари 2024 г.

В Германия съдят разузнавач, шпионирал за Русия

В Германия съдят разузнавач, шпионирал за Русия

Обвиняемите могат да бъдат осъдени на доживотен затвор