Съединените щати наложиха санкции на палестинска въоръжена групировка в окупирания от Израел Западен бряг, съобщава "Ройтерс".

Държавният департамент на САЩ мотивира решението с това, че групировката, известна под името "Леговището на лъва" (Lions' Den), е отговорна за атаките в Стария град на Наблус през последните години.

"Съединените щати осъждат всички актове на насилие, извършени на Западния бряг, независимо кои са извършителите", подчерта говорителят Матю Милър.

Именно тази групировка пое отговорност за стрелбите от автомобил през октомври 2022 г. в района на Наблус, докато нейните бойци "раняваха" и "убиваха" палестински цивилни по време на сблъсъци между палестински бойци и силите за сигурност на палестинската власт в Наблус.

Твърди се, че през април тази година бойците от "Леговището на лъва" са атакували израелските сили на контролно-пропускателни пунктове в града.

САЩ налагат визови забрани на хора, замесени в насилието в Западен бряг

САЩ налагат визови забрани на хора, замесени в насилието в Западен бряг

В това число влизат лица, за които се смята, че са участвали в подкопаването на мира, сигурността или стабилността на Западния бряг