Военноморските сили на САЩ провеждат съвместни патрули с Филипините в Южнокитайско море, съобщиха представители на американското правителство, цитирани от световните информационни агенции.

САЩ рядко провеждат съвместни патрули с партньорите си в региона.

Американският министър на отбраната Аштън Картър уточни, че САЩ също щели да засилят ротацията на силите си и военната подкрепа за Филипините.

Напрежението ескалира в Южнокитайско море през последните години, като Китай постоянно разширява военното си присъствие в региона.

Съвместните военноморски патрули, които започнаха през миналия месец, „допринасят за безопасността и сигурността на водите в региона”, заявил Картър пред репортери след среща с филипинския президент Бениньо Акино.

5 500 американски и филипински войници и бойни самолети понастоящем участват в съвместните военни учения.

Снаряди осветиха филипинското небе от модерната американска ракетна система HIMARS. Участие в учението взимат и американски военноморски щурмови хеликоптери „Кобра” и филипински самолети S211.  

Снимка 227957

Източник: BBC

Съобщението идва само няколко дни, след като филипински дипломат поиска от САЩ да помогне да убеди Китай да не извършва строителни дейности на плитчина в Южнокитайско море, важна за филипинските рибари.   

САЩ увеличи подкрепата за съюзниците си в Южния пасифик през последните месеци след засиленото военно присъствие на Китай, което включва изграждане на острови със самолетни писти.

САЩ и други страни призоваха за преустановяването на подобни действия от страна на Китай, обвинявайки го в милитаризация, но Китай настоява, че строителството е за граждански цели.

През миналата седмица американски официални лица обявиха, че ще изпратят 40 млн. долара военна помощ на Филипините, за да увеличи обмяната на разузнавателна информация, наблюдението и военноморските патрули.