Силите на САЩ са създали нова база в град Манбидж в Северна Сирия преди около три месеца след заплахите на Турция да предприеме военна кампания срещу града. Това обяви представител на Сирийските демократични сили (СДС), които са подкрепяни от САЩ, съобщава "Ройтерс".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган многократно заплаши да изпрати войски в Манбидж, след като турците прогониха "Отрядите за защита на народа" на сирийските кюрди от района на Африн в Северозападна Сирия през март.

САЩ отхвърлиха искането на Турция да се изтеглят от Манбидж в Сирия

САЩ отхвърлиха искането на Турция да се изтеглят от Манбидж в Сирия

Турция обяви, че Манбидж е следващата цел след прочистването на района на Африн

Анкара разглежда "Отрядите за защита на народа" като клон на незаконната Кюрдска работническа партия (ПКК), която от повече от три десетилетия води въоръжен бунт срещу турската държава на територията на Турция. Турция е гневна на САЩ, съюзници в НАТО, за подкрепата им за "Отрядите за защита на народа" в Сирия.

Новият гарнизон на САЩ в Мандбидж също така приютява френски войници, уточни Шарфан Дарвиш, говорител на Военния съвет на СДС в Манбидж. "Отрядите за защита на народа" са основната сила в СДС.

Американски и френски сили патрулират фронта между СДС и подкрепяните от Турция бунтовници, а базата беше създадена малко след като Турция започна офанзивата си в Африн, уточни Дарвиш.

САЩ незабавно да се махат от Манбидж в Сирия, настоя Турция

САЩ незабавно да се махат от Манбидж в Сирия, настоя Турция

Искат САЩ да прекратят подкрепата си за сирийските кюрди

"След турската атака срещу Африн и увеличаването на турските заплахи срещу Манбидж, коалиционните сили изградиха база за наблюдение и защита на границата (между бойците)", посочи говорителят на Военния съвет на Манбидж.

От коалицията, ръководена от САЩ, която се бори срещу терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") заедно със СДС, са отказали коментар.

Анкара предприе офанзивата си през януари срещу "Отрядите за защита на народа" в Африн, превземайки града през март.

САЩ не предоставиха подкрепа на бойците на "Отрядите за защита на народа" в Африн и заявиха, че нямат присъствие там. Но те имат сили и бази в много по-голямата част от територията, която сирийските кюрди контролират на изток до границата с Ирак.