Белият дом планира да наложи мерки срещу Китай, сред които е и да се създаде съюз, състояща се от западни държави, който да координира действия за противодействие на "грубата икономическа принуда на Пекин", заявиха в понеделник неназовани настоящи служители на администрацията на САЩ пред Wall Street Journal.

Страните ще предоставят помощ на всеки член, засегнат от Китай, по отношение на търговията, особено ако Пекин забрани или наложи мита върху чуждестранни продукти, както направи с австралийски внос по-рано през годината.

Освен това Вашингтон обмисля да забрани вноса от китайския регион Синдзян, позовавайки се на предполагаеми нарушения на правата на човека, свързани с принудителен труд, и да постави в черния си списък базираната в Китай технологична компания Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) и други компании.

Миналата седмица Си Дзнпин обяви, че Китай ще намалява мита и ще увеличава висококачествения внос, както и че "глобализацията е необратима".

Според Вашинготн, държавите в рамките на техния съюз биха могли да обсъдят колективно повишаване на мита за продукти от Китай.

"Китай се опитва да разпространи влияние върху други страни чрез икономически изнудване. Необходимо е да се създаде система, при която западните държави да могат да преразпределят икономическия натиск и да намалят щетите, които създава китайската външна политика." 

По-рано порталът Axios съобщава, позовавайки се на източници, че администрацията на Тръмп възнамерява да предприеме поредица от строги мерки срещу Китай през следващите седмици. Вашингтон планира да наложи санкции срещу голям брой китайски компании, правителствени агенции и длъжностни лица за предполагаемо участие в нарушения на правата на човека в автономния район Синцзян Уйгур и Хонконг, или във връзка с възможна заплаха за националната сигурност на САЩ.

Според портала Тръмп възнамерява да въведе толкова сурови мерки срещу Пекин, че би било "политически неприемливо" Джо Байдън да промени настоящия курс спрямо Китай.

Експерти зоват Великобритания да сдържа авторитарен Китай

Експерти зоват Великобритания да сдържа авторитарен Китай

Това се призовава в голям доклад, подготвен от британски политици