Китай ще продължи да намалява тарифите си и да разширява вноса на висококачествени стоки и услуги, заяви китайският президент Си Дзинпин в четвъртък, като същевременно обеща да настоява за реформи и да насърчава модела на растеж, ръководен от иновации, съобщава "Ройтерс".

"Ще намалим допълнително тарифите и институционалните разходи ... и ще разширим вноса на висококачествени продукти и услуги от всички страни", каза Си.

Китай ще се стреми към по-високо качество на растежа чрез своя модел за развитие с "двойна циркулация", воден от технологични иновации, каза Си.

Си също така призова за по-силна политическа координация между международните общности и каза, че глобализацията е "необратима" и че Китай няма да се занимава с "разединяване".

Стратегията за "двойна циркулация" предвижда следващата фаза на развитие на Китай да зависи главно от "вътрешната циркулация" или вътрешен цикъл на производство, разпространение и потребление, подкрепен от вътрешни технологични иновации.

Си каза още, че Китай ще подпише пактове за свободна търговия с повече страни и ще насърчи висококачествена инициатива "Един пояс, един път".

На ключова среща миналия месец Си и други лидери изложиха петгодишния план на Китай и ключови цели за следващите 15 години. Те включват цел да превърнат Китай в нация с "високи доходи" до 2025 г. и да достигнат до "умерено развита" нация до 2035 г.

Азиатско-тихоокеанските лидери призоваха в четвъртък за отворена и многостранна търговия в подкрепа на световната икономика, опустошена от новия коронавирус, а някои се надяват на по-голяма ангажираност на САЩ при администрацията на Джо Байдън.

Премиерът на Сингапур Лий Сиен Лун каза пред форума на АСЕАН, че очаква "повече мултилатералисти" в администрацията на Байдън.

Малайзийският премиер Мухийдин Ясин заяви, че страните от АСЕАН работят по визия "след 2020 г." и подчерта, че свободната и многостранна търговия е неразделна част от икономическото възстановяване.

В Азия сключиха най-голямото споразумение за свободна търговия в света

В Азия сключиха най-голямото споразумение за свободна търговия в света

Търговското споразумение покрива 2,2 милиарда души и 29% от световната икономика

Китайският външен министър Ван И по време на телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров обяви желанието на Китай е да обединят усилията си с Русия за борба с глобалната хегемония и нарастващия протекционизъм на някои държави, съобщава китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Китайската страна възнамерява да продължи взаимодействието с Руската федерация на високо ниво, за да насърчи китайско-руското всеобхватно партньорство", заяви Ван И. "Китай е готов, рамо до рамо с Русия, да се противопостави съвместно на едностранчивите политики, протекционизма и хегемонията на отделни държави които нанасят удар по международните отношения и международния ред."

Пекин се интересува от засилване на политическия диалог с Москва, в тясна координация на позиции по важни въпроси. "Ние се стремим, заедно с Руската федерация, да защитим нашите взаимни национални интереси, справедливост и равенство по целия свят".

Той подчерта, че Китай възнамерява да се възползва от силните партньорства с Русия за борба с пандемията и възстановяване на глобалната икономика.

Китайското външно министерство заяви в четвъртък, че "твърдо се противопоставя" на изявлението за Хонконг, издадено от така наречения разузнавателен алианс "Пет очи", който се състои от САЩ, Австралия, Канада, Нова Зеландия и Обединеното кралство.

"Всички споменати държави са членове на разузнавателния алианс "Пет очи". Що се отнася до Китай, ние никога не искаме проблеми, но не се страхуваме от проблемите, когато идват. Пет очи или десет очи - няма значение, ако искат да навредят на суверенитета, развитието и интересите на сигурността на КНР, те ще останат напълно без очи", заяви Жао Лицян.

Путин е съгласен с Моди, че светът е едно семейство, но "във всяко стадо има мърша"

Путин е съгласен с Моди, че светът е едно семейство, но "във всяко стадо има мърша"

За Моди тероризмът е най-голям проблем, за Си Дзинпин това са едностранните санкции