Руският президент Владимир Путин се съгласи с думите на индийския премиер Нарендра Моди, че целият свят е едно семейство, но добави, че "всяко стадо има мърша", съобщава ТАСС.

Страните от БРИКС призоваха за приемане на всеобхватна конвенция срещу международния тероризъм - декларация в рамките на ООН.

"Вие казахте, че в индийската култура целият свят е едно семейство. Това е фундаментално, основно нещо, с което всички ние трябва да се равняваме", обясни той, коментирайки речта на Моди на срещата на върха на БРИКС във вторник.

Путин посочи и настоящите глобални заплахи, които индийският премиер спомена в речта си, включително тероризма, който е "най-острият проблем на днешния ден".

В тази връзка не може да не си спомни поговорката: "Във всяко стадо има мърша". За съжаление има хора, които са извадени от общия контекст и се опитват да наложат своя собствен дневен ред", заяви Путин.

Според него съвременните глобални заплахи, включително пандемията от коронавирус, "винаги трябва да са в центъра на нашето внимание". "Идеята на Индия да превърне дигиталната медицина в един от ключовите елементи по време на нейното председателство на БРИКС, по мое мнение, е изключително важна и интересна област", добави Путин.

От ваксината за Ковид до тероризма, премиерът Моди определи тероризма като "най-големия проблем" пред света и страните, които подкрепят тероризма, трябва да понесат своята отговорност, пишат медиите в Индия.

"Започнахме цялостен процес на реформи в рамките на кампанията "Самостоятелна Индия". Кампанията се основава на убеждението, че самоуверената и устойчива Индия след Ковид може да бъде мултипликатор на сила за световната икономика и да допринесе силно за глобалните вериги за създаване на стойност", каза премиерът Моди.

Той също така подчерта, че икономиките на БРИКС ще играят решаваща роля в глобалното възстановяване след пандемията. "При нас са повече от 42% от световното население и нашите страни са сред основните двигатели на световната икономика".

Моди добави, "тероризмът е най-големият проблем, пред който е изправен светът. Трябва да гарантираме, че страните, които подкрепят и подпомагат терористите, също са виновни", каза Моди, който не посочи нито една държава, но референцията му се счита за насочена към Пакистан.

Путин: Индия и Китай може да започнат да произвеждат руската ваксина "Спутник V"

Путин: Индия и Китай може да започнат да произвеждат руската ваксина "Спутник V"

Путин също предложи държавите от БРИКС

Китайският президент Си Дзинпин заяви във вторник, че страните членки на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) трябва да се противопоставят на намесата на страни във вътрешните въпроси на други страни, едностранно налаганите санкции и упражняването на юрисдикция над чуждестранни обвиняеми.

По време на 12-ата среща на върха на БРИКС Си отбеляза, че условията за развитие трябва да бъдат мир и стабилност и че те трябва да бъдат постигнати чрез взаимни усилия, съобщава "Синхуа".

"Историята ни учи, че многостранността и справедливостта могат да спрат войната и конфликта, докато унилатерализмът и политиката за власт ще ескалират спора и конфронтацията", подчерта китайският държавен глава.

Си подчерта, че поддържа политика за отвореност и иновации за стимулиране на глобалното икономическо възстановяване.

Китай ще се интегрира по-активно в глобалния пазар и ще задълбочи международното сътрудничество, за да създаде повече възможности и пространство за възстановяване и развитие на световната икономика, каза Си.

Китай е готов да работи с всички страни, за да ускори установяването на партньорства за новата индустриална революция (PartNIR).

"Ще създадем нова база за PartNIR в град Ксиамен, провинция Фуджиан и ще осъществим сътрудничество в области като координация на политики, обучение на таланти и разработване на проекти", каза Си.

Кисинджър: САЩ и Китай са пред катастрофа с мащаба на Първата световна война

Кисинджър: САЩ и Китай са пред катастрофа с мащаба на Първата световна война

Америка и Китай в момента се насочват към конфронтация