Държавният департамент на САЩ реагира активно на текущите събития в Грузия и призовава "Грузинската мечта" да оттегли "Закона за прозрачност на чуждестранното влияние". Администрацията на САЩ призовава властите в Грузия да защитят свободата на събранията и демонстрация и осигуряване на мирен протест.

Това заяви помощник държавния секретар по европейските и евразийските въпроси на САЩ Джим О'Брайън "Гласът на Америка".

О'Брайън казва, че Москва въвлича Тбилиси във войната.

"Русия е тази, която въвлича Грузия в кампанията в Украйна, която започва изграждането на гигантско военно пристанище на окупираната от нея територия и понякога продължават убийствата на грузински граждани", каза той.

Знаем, че 80% от грузинците искат да се присъединят към Европейския съюз и силно подкрепяме този стремеж. Мисля, че законът е въпрос на прекаляване, ограничаване на това, което е нормално в Европа и трансатлантическото пространство. Разговорът продължава. Жалко, че много неща се случват в така наречения "Туитър". Всъщност става въпрос за ангажимента на това правителство да работи с други правителства, включително САЩ, каза още той.

Това, което е на масата в момента, е този Закон за чуждестранните агенти в руски стил. Ние и Европейският съюз казахме, че е важно той да отговаря на европейските стандарти, така че организациите да могат да правят това, което правителството каза, че иска. Искаме да го направим заедно. Какъв път ще избере грузинската мечта, зависи от тях.

Грузинските лидери отново в спор кои са чуждите агенти зад протестите в страната

Грузинските лидери отново в спор кои са чуждите агенти зад протестите в страната

Законът за финансирането доведе до вълнения и сблъсъци

Москва се е опитала да прекара военни стоки през Грузия. "Правителството на Грузия взе много мъдро решение да се опита да спре това според възможностите си и те свършиха доста добра работа", добави О'Брайън.

Припомняме, че проектозаконът за чуждестранните агенти, който си проправя път през грузинския парламент, ще изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чужди агенти. Изискване, което опонентите атакуват като авторитарно и вдъхновено от Кремъл.

Няколко хиляди протестиращи отново излязоха по улиците в петък, за да изразят своята опозиция, като се придвижиха към централата на управляващата партия "Грузинска мечта" и след това присъстваха на служба на Разпети петък преди православния Великден.

Докато президентът е против и обвини чужди сили зад закона, то премиерът се закани въпреки очакваното ѝ вето още през май законът да влезе в сила. Той също обвини чужди сили зад протестите, както и ЕС и САЩ в прекомерна намеса и липса на аргументи за критиките си. 

ЕС и Съединените щати призоваха Тбилиси да отмени закона, или рискува да навреди на шансовете си за членство и евроатлантическо бъдеще.

Грузинските депутати пак използваха юмруци за закона за чуждестранни агенти

Грузинските депутати пак използваха юмруци за закона за чуждестранни агенти

14 опозиционни депутати са били изгонени от срещата

Според Русия обаче законът е по подобие на отдавна действащ такъв в САЩ.