Проектозаконът за "чуждестранните агенти", който в момента се обсъжда от депутатите в Грузия, се използва за подклаждане на антируски настроения и не трябва да се нарича руски. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Тази седмица грузинците организираха протести пред парламента в Тбилиси срещу това, което те наричат ​​"руския закон", който според тях ще сближи южнокавказката страна с Русия и ще я отдалечи от Европейския съюз.

Песков посочи, че ситуацията в Грузия се използва за подклаждане на антируските настроения и подчерта, че Съединените щати, а не Русия, са страната, която е пионер в подобно законодателство.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", в противен случай ще бъдат санкционирани.

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Въпреки протестите парламентът на Грузия придвижва закона за чуждестранните агенти

Днес депутатите ще го обсъдят на първо четене

Грузинските критици го сравняват с руското законодателство, използвано от Кремъл за потушаване на несъгласието - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в кратка война през 2008 г.

Западните страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, призоваха Грузия да не приема законопроекта. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат за членство през декември, предупреди, че този ход е несъвместим с ценностите на блока

Правителството на Грузия, което е изправено пред обвинения в авторитаризъм и проруски пристрастия, твърди, че законът е необходим за насърчаване на прозрачността и борба с "псевдо-либералните ценности", наложени от чужденци.

Управляващата партия "Грузинска мечта" заяви по-рано този месец, че ще внесе отново законопроекта, 13 месеца след като той беше отложен поради протести.

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти

Управляващата партия се опитва да прокара спорния законопроект в парламента