Председателят на парламента на Грузия заяви, че днес депутатите ще обсъдят на първо четене законопроекта за "чуждестранните агенти", съобщава "Ройтерс".

На този фон противниците на проектозакона, който считат за вдъхновен от Русия, призоваха за втори ден протести.

Вчера над 5000 души протестираха пред парламента срещу законопроекта, който грузински и западни критици предупредиха, че ще застраши надеждите на Грузия да получи членство в Европейския съюз.

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", в противен случай ще бъдат санкционирани.

Грузинските критици го сравняват с руското законодателство, използвано от Кремъл за потушаване на несъгласието - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия. Русия победи Грузия в кратка война през 2008 г.

Хиляди грузинци казаха "не" на Закона за чуждестранните агенти

Хиляди грузинци казаха "не" на Закона за чуждестранните агенти

Докато в парламента депутатите стигнаха до бой

Западните страни, включително Съединените щати, Великобритания и Германия, призоваха Грузия да не приема законопроекта. Европейският съюз, който даде на Грузия статут на кандидат за членство през декември, предупреди, че този ход е несъвместим с ценностите на блока

Правителството на Грузия, което е изправено пред обвинения в авторитаризъм и проруски пристрастия, твърди, че законът е необходим за насърчаване на прозрачността и борба с "псевдо-либералните ценности", наложени от чужденци.

Управляващата партия "Грузинска мечта" заяви по-рано този месец, че ще внесе отново законопроекта, 13 месеца след като той беше отложен поради протести.

Пред парламента вчера протестиращите скандираха лозунги срещу "руския закон", и викаха "Руснаци! Руснаци!" срещу полицията и депутатите от управляващата партия.

В пленарната зала опозиционният депутат Алеко Елисашвили пък удари с юмрук Мамука Мдинарадзе, лидер на парламентарната група на "Грузинска мечта", докато той говореше от парламентарната трибуна.

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти

Управляващата партия се опитва да прокара спорния законопроект в парламента