Хиляди грузинци протестираха в понеделник в столицата Тбилиси, докато депутатите в парламента стигнаха до сблъсъци по повод законопроекта за "чуждестранните агенти", критикуван от западни и местни критици като вдъхновен от Русия, съобщава "Ройтерс".

Повече от 5000 протестиращи се събраха пред сградата на парламента на Грузия, построена от Съветския съюз, настоявайки правителството да оттегли законодателството, изискващо организациите, които приемат средства от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти или да бъдат изправени пред глоби.

Грузинските критици нарекоха законопроекта "руския закон", сравнявайки го с подобно законодателство, използвано от Кремъл за потискане на несъгласието в Русия.

Протестиращите скандираха "Руснаци! при кордони от полиция, охраняваща подстъпите към парламента, с разположени наблизо водни оръдия.

Стотици в Грузия излязоха на протест срещу закона за чуждестранните агенти

Стотици в Грузия излязоха на протест срещу закона за чуждестранните агенти

Днес управляващите ще се опитат да прокарат в комисия спорния законопроект

"Надявам се да настояваме достатъчно, за да изкараме този закон от парламента", каза Торнике, 24-годишен активист. Но ако не го направят, мисля, че трябва да настояваме достатъчно, за да се отървем от това правителство."

Управляващата партия "Грузинска мечта" заяви този месец, че ще внесе отново законопроекта, 13 месеца след като беше отложен поради протести.

Законопроектът обтегна отношенията с европейските страни и САЩ, които се противопоставят на приемането му. Европейският съюз (ЕС), който даде на Грузия статут на кандидат през декември, заяви, че този ход е несъвместим с ценностите на блока.

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Грузия скастри посланиците на ЕС и САЩ за намеса във вътрешните дела

Относно Закона за чуждестранните агенти