Американското правителство се очаква да разпореди по-късно днес, че стотици хиляди салвадорци, живеещи в страната като "временни" имигранти от 2001 г. насам, трябва да се завърнат по родните си места, съобщава "Франс прес".

През миналата година администрацията на американския президент Доналд Тръмп реши да прекрати Статута за временна закрила (TPS) за 59 хил. хаитяни и 5 300 никарагуанци, живеещи в САЩ от десетилетия, като се очаква да вземе същото решение за около 200 хил. салвадорци, обхванати от същата програма.

Въпреки че може да им бъде предоставена повече от година, за да се върнат в страната си, решението ще откъсне насила десетки хиляди семейства с дълбоки корени в САЩ, включително десетки хиляди деца, родени там, които са американски граждани по право.

Днес е крайният срок, в който от американското вътрешно министерство трябва да се произнесат по удължаването на действието на TPS за салвадорците, голям брой от които живеят в и около американската столица Вашингтон.

Предишните администрация не са разисквали много-много удължаването на действието на TPS, но Тръмп предприе по-твърд подход към законната и нелегалната имиграция.