Американската армия се оплака, че руски изтребител е тормозил самолет за наблюдение над Средиземно море, като го е прихванал три пъти за три часа. Втората от тези маневри е счетена за опасна от 6-ти американски флот, съобщава "Таймс оф Израел", цитирайки "Ройтерс". 

"Докато руските самолети оперираха в международното въздушно пространство, това взаимодействие беше безотговорно", се казва в изявление на 6-ти флот. "Очакваме те да се държат в съответствие с международните стандарти, определени за осигуряване на безопасност и предотвратяване на инциденти", допълва флотът.

Американският самолет, Посейдон P-8A, е изложен на риск при второто засичане, "тъй като СУ-35, който извършва високоскоростен подход директно пред самолета, излага на риск нашите пилоти и екипаж. Екипажът на Р-8А съобщава за турбуленция след след второто взаимодействие. Продължителността на прихващането е приблизително 28 минути".

Руското министерство на отбраната заяви, че е изпратен самолет Сухой Су-35 от въздушната база в Сирия, за да прихване американския самолет, за който се съобщава, че се приближава към руското военноморско съоръжение "Тартус" на сирийското крайбрежие.

Снимка 427331

Източник: Planeradar

Има напрежение между Вашингтон и Москва. Скоро, висш служител в администрацията на Тръмп заяви в неделя, че САЩ са дали на Русия ясно да разбере няколко пъти през последните месеци, че Америка подкрепя израелските атаки в Сирия, докато иранските сили действат в страната.

Тръмп порица Русия, Сирия и Иран за ударите в Идлиб

Тръмп порица Русия, Сирия и Иран за ударите в Идлиб

Продължава напрежението

"Казахме им ( на Русия), че всички ирански сили трябва да напуснат, а това не е само искане на Израел, но също и американско", съобщава източникът, след като Израел отвърна на атака ден по-рано, в която бяха изстреляни ракети от Сирия.

Израел е поискал от САЩ да се намеси по отношение на Русия за ангажиментът на Москва да държи про-иранските сили поне на 70-100 километра от границата, заявявайки, че Вашингтон е повдигнал въпроса пред руснаците.

До три седмици се очаква съветниците по национална сигурност на Израел, САЩ и Русия да се срещнат в Йерусалим на първа по рода си среща на върха по сигурността.

Очаква се американският съветник по националната сигурност Джон Болтън и руският му колега Николай Патрушев да обсъдят Сирия и Иран. Израел иска да Русия и САЩ да си сътрудничат в постигането на политическо споразумение, което ще премахне иранските сили от Сирия.

Израел години наред обвинява Техеран, че се опитва да създаде постоянно военно присъствие в Сирия, с което ислямската република може да застраши еврейската държава по същия начин, както и от Ливан със своя представител там - терористичната група Хизбула, допълва "Таймс оф Израел".

Израел нанесе удари по цели в Сирия

Израел нанесе удари по цели в Сирия

Властите в Дамаск съобщават за материални щети