След наблюдение на безпилотен балон, забелязан край бреговете на Хаваите през уикенда, американските служители са решили, че "не е необходимо да се предприемат действия" за отстраняване на мистериозния безпилотен обект, съобщава Politico.

Министерството на отбраната и Федералната авиационна служба за първи път са забелязали обекта на 28 април, каза говорител на Министерството на отбраната в понеделник.

Въпреки че не е ясно на кого принадлежи обектът, не изглежда, че е бил контролиран от "чужд участник или друг противник", каза говорителят.

Китайският балон прехванал чувствителни военни данни от САЩ

Китайският балон прехванал чувствителни военни данни от САЩ

Устройството е предавало разузнавателна информация в реално време

"Въз основа на тези наблюдения министърът на отбраната се съгласи с препоръката на своите военни командири, че не трябва да се предприемат действия срещу балона", каза говорителят.

Балонът е летял на височина от 11 000 метра и не се е носил над чувствителни правителствени обекти, нито представлява заплаха за никого на земята.

От понеделник вечерта балонът вече не е във въздушното пространство на Хаваите или не е летял над териториалните води на САЩ, каза говорителят.

Припомняме, че правителството откри балона, използвайки "новоустановени параметри за наблюдение на въздушното пространство на САЩ", след като китайски шпионски балон навлезе във въздушното пространство на САЩ по-рано тази година. Този балон беше драматично свален над Атлантическия океан през февруари, но не преди това да предизвика срив в отношенията между САЩ и Китай.

NBC първи съобщават за балона.