Китайският шпионски балон, свален от Съединените щати през февруари, е успял да събере данни от "няколко чувствителни американски военни обекта", съобщава Ен Би Си Нюз.

Трима неназовани високопоставени американски служители твърдят, че балонът е бил управляван дистанционно от китайските власти и е прелетял над няколко обекта неколкократно, като е предавал разузнавателна информация в реално време.

Посочва се, че балонът е уловил електронни сигнали, "които могат да бъдат приети от оръжейни системи или да включват комуникации от персонала на обектите".

Източниците отбелязват, че усилията на САЩ да ограничат излъчването на сигнали и да скрият някои от целите, успешно са стеснили обхвата на данните, събрани от балона. Те допълват, че устройството е съдържало механизъм за самоунищожение, но не е ясно защо той не е бил задействан.

Китай обвини САЩ в истерия за балоните

Китай обвини САЩ в истерия за балоните

"Има толкова много балони по целия свят, така че Съединените щати ще свалят ли всички?" попита Вън И, директор на Службата на Комисията по външни работи

Китайският балон, който Пекин отрича да е бил със шпионски цели, седмица летя над Съединените щати и Канада, преди американският президент Джо Байдън да разпореди да бъде свален на 4 февруари.

Случаят допълнително обтегна отношенията между Вашингтон и Пекин и накара държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да отложи планираното посещение в Пекин.

Китай твърди, че балонът е бил цивилен изследователски дирижабъл, който по погрешка се е отклонил от курса и обвини Съединените щати в прекомерна реакция.

От своя страна Държавният департамент на САЩ заяви, че балонът е бил снабден с технология за електронно наблюдение, способна да проследява комуникациите на американската страна.

Китай е използвал такива балони за събиране на разузнавателна информация от 40 различни страни на пет континента, твърдят от САЩ.

САЩ откриха шпионско оборудване на сваления китайски балон

САЩ откриха шпионско оборудване на сваления китайски балон

От другите три обекта досега не е открито нищо