САЩ се завърнаха в Съвета на ООН по правата на човека, след като през 2018 г. Вашингтон обяви, че напуска заради тенденциозното отношение към Израел и липсата на реформи, съобщи VoA.

Съединените щати бяха избрани с голямо мнозинство за член на Съвета, в който са представени 193 държави - американската страна получи 168 гласа. Изборът на нови членове се извършва с обикновено мнозинство.

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

САЩ напуснаха Съвета на ООН по правата на човека

Решението беше очаквано

С днешното гласуване САЩ получават нов тригодишен мандат, започващ от 1 януари.

Напомняме, президентът на САЩ Джо Байден, при встъпването си в длъжност през януари тази година, заяви, че правата на човека ще имат централна роля в международната му политика и че неговата администрация няма да избягва критиките към Русия, както и към Китай във връзка с Хонконг, Тайван и уйгурския регион Синдзян.

Байдън обеща да притисне Путин за правата на човека

Байдън обеща да притисне Путин за правата на човека

Президентът на САЩ ще му даде да "разбере, че няма да му позволим да злоупотреби"

Русия и Китай също са членове на Съвета на ООН по правата на човека - техните мандати започнаха през тази година.

Наред със САЩ за нови членове на този орган бяха избрани Казахстан, Гамбия, Бенин, Катар, ОАЕ, Малайзия, Парагвай, Хондурас, Люксембург, Финландия, Черна гора и Литва. Пет страни бяха преизбрани: Камерун, Еритрея, Сомалия, Индия и Аржентина.

Кандидатите за Съвета се избират по географски групи - така че да се осигури равномерно представителство. Страните-членки не могат да заемат позицията си повече от два поредни мандата.