Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън вчера обяви над 400 милиона долара допълнителна хуманитарна помощ за палестинците в Газа. Той описа предложението за прекратяване на огъня като най-ефективния начин за справяне с хуманитарното опустошение, предават от CNN.

По време на конференция в Йордания, с основна тема спешната хуманитарна помощ в Газа, дипломатът също е призовал нациите да предоставят повече помощ за подкрепа в региона:

"Само една трета от настоящия призив на ООН е финансиран. Това оставя недостиг от приблизително 2 до 3 милиарда долара. Всяка държава може да помогне за запълването на тази празнина. И все пак някои, които изразиха голяма загриженост за страданието на палестинския народ в Газа, включително страни с капацитет да дадат много, предоставиха много малко - или изобщо нищо."

Без да назовава конкретни държави, Блинкън допълни, че е време "всички да се активизират".

Новите 404 милиона долара финансиране от САЩ ще отидат за "храна, безопасна питейна вода, здравеопазване, защита, образование, подслон и психосоциална подкрепа", по данни от Държавния департамент на САЩ.

ООН възобнови доставките на помощ в Газа

ООН възобнови доставките на помощ в Газа

Според Организацията Газа се нуждае от поне 500 камиона на ден

Според Блинкън Израел е предприел "някои важни стъпки за отварянето на повече пропускателни пунктове" през последните месеци, но трябва да се направи много повече.

"Както опитахме да се изразим директно към израелското правителство, от решаващо значение е да се ускорят камионите за проверка и да се намалят натрупванията, да се осигури по-голяма яснота и да се съкрати списъкът на забранените стоки, да се увеличат визите за хуманитарните работници и да се обработват по-бързо, да се създадат по-ясни, по-ефективни канали за хуманитарни групи за деескалация на конфликта с операциите на IDF, за увеличаване на животоспасяващи лекарства и оборудване, за осигуряване на всичко необходимо за ремонт на водоснабдителни и канализационни системи", обяви още Антъни Блинкън.

Хуманитарната ситуация в Газа се превърна в катастрофа през осемте месеца на войната на Израел срещу Хамас. Израелското правителство наложи ограничения за достъпа и вноса на продукти. Организациите за хуманитарна помощ се изправиха пред редица предизвикателства, сред които разрушена инфраструктура и животозастрашаващи условия.

САЩ ремонтират временния кей край Газа

САЩ ремонтират временния кей край Газа

Всички секции на кея на бяха преместени в пристанището на Ашдод за възстановяване и ремонт

Въпреки твърденията на Блинкън за "важните стъпки", предприети от израелското правителство, хуманитарните работници твърдят, че ситуацията на място само се влошава, особено след като израелската армия засили операциите в Рафах. Самият Блинкън призна вчера, че "над един милион души са били разселени само от Рафах само през последния месец".

Ситуацията се върна към една от най-ниските точки, което е доста шокиращо в този момент, посочи Арно Кемин, директор за Близкия изток в Mercy Corps.

Имаше "екосистема" за работа по хуманитарната помощ в Рафах - някои неправителствени организации и агенции на ООН предоставят логистични съоръжения, други осигуряват транспорт, "всички работят заедно, за да направят това възможно", описа той пред CNN. Но тъй като израелската военна операция се провежда от началото на май, "тя не можеше да функционира повече и просто спря".

"Без политическо споразумение, подкрепящо прекратяването на огъня, системата за хуманитарна помощ е доведена до точка на колапс", посочи Миряна Сполярич, президент на Международния комитет на Червения кръст. Други също са подчертали необходимостта от прекратяване на огъня, за да се даде възможност за доставките на хуманитарна работа.

Хамас прие резолюцията на ООН, но САЩ трябва да гарантират, че Израел я спазва
Обновена

Хамас прие резолюцията на ООН, но САЩ трябва да гарантират, че Израел я спазва

Администрацията на САЩ е изправена пред истинско изпитание да изпълни своите ангажименти