Световната централна кухня (WCK), базирана в САЩ неправителствена организация, обяви, че е спряла дейността си в Рафах, град в южната част на Ивицата Газа, предава Анадолската Агенция (АА).

"Продължаващите атаки ни принудиха да спрем работата в основната ни кухня в Рафах и да преместим много от нашите обществени кухни по на север", казва базираната в САЩ НПО

"Изправени пред израелските операции в Рафах, безброй семейства са принудени да бягат отново. Продължаващите атаки ни принудиха да спрем работата в основната ни кухня в Рафах и да преместим много от нашите обществени кухни по на север. Ситуацията е ужасна, но палестинският екип на WCK - всички пряко засегнати от войната - се появява всеки ден, за да подкрепя хората в нужда", написа във вторник WCK в социалната медийна платформа X.

"Вчера осигурихме почти 100 000 порции и ще увеличим капацитета тази седмица, тъй като 58 от нашите камиони с помощ влязоха в Газа от неделя", добави WCK.

WCK спря операциите си в Газа, след като седем от нейните хуманитарни работници - трима британски граждани, австралиец, полски гражданин, двоен гражданин на САЩ и Канада и палестинец - бяха убити при израелски удар на 1 април.

Това предизвика призиви за отговорност от цял ​​свят, като мнозина, включително основателят на WCK Хосе Андрес, оспориха твърдението на Израел, че атаката е "грешка" и случай на "погрешно идентифициране".

В края на април главният изпълнителен директор на WCK Ерин Гор каза, че хуманитарната ситуация в Газа "остава тежка" и обяви рестартиране на операцията "със същата енергия, достойнство и фокус върху изхранването на колкото се може повече хора".

Член на военния кабинет на Израел призова за избори до края на годината

Член на военния кабинет на Израел призова за избори до края на годината

Обвини Нетаняху в провал