Съединените щати призовават Иран да се въздържа от евентуално нападение срещу Израел и остават ангажирани със защитата на израелската територия в случай на такова нападение.

Това заяви във вторник съветникът на Белия дом Джон Кърби, цитиран от АП.

"Нашето послание към Иран е и ще остане същото. Първо, призоваваме го да не го прави. Няма причина за ескалиране на напрежението. Няма причина потенциално да започне някаква регионална война. И второ: възнамеряваме да се подготвим да защитим Израел, ако това се наложи", каза Кърби, като думите му бяха цитирани от западни медии.

"Смятаме, че те все още са готови да нападнат, ако искат, и затова засилихме позициите си в региона", добави съветникът на Белия дом.

В навечерието Мохамед Багери, началник на генералния щаб на иранските въоръжени сили, заяви, че иранските власти ще решат какъв отговор да дадат на Израел във връзка с убийството на ръководителя на политбюро на Хамас Исмаил Хания в Техеран, независимо от другите антиизраелски сили в региона.

В същото време иранският външен министър Аббас Аракчи, в телефонен разговор с италианския си колега Антонио Таяни, обеща незабавен и точно изчислен отговор на смъртта на Хания.

Миналата неделя Пентагонът съобщи, че началникът на отбраната на САЩ Лойд Остин е наредил да продължи присъствието на две ударни групи от самолетоносачи в Близкия изток в подкрепа на Израел.

В същия ден Израел нанесе масиран превантивен удар по позиции на Хизбула в Ливан. На свой ред "Хизбула" обяви, че е изстреляла 320 ракети и десетки безпилотни самолети по Израел. И двете страни заявиха, че са постигнали успех във военните си действия.