САЩ настояха Албания да избягва "лекомислени изявления", след като албанският премиер Един Рама предложи общ президент и обща политика за сигурност на Албания и съседно Косово в реч, която разгневи Сърбия, съобщава "Ройтерс".

Сърбия е чувствителна към всяко говорене за обединение на нейната бивша провинция Косово, в което мнозинството от населението са албанци, и Албания.

Албанският премиер допуска Косово и Албания да имат един президент

Албанският премиер допуска Косово и Албания да имат един президент

Защо не и единен президент като символ на национално единство

Обръщайки се пред парламента на Косово в неделя на 10-ата годишнина от обявяването на независимостта на страната от Белград, Еди Рама подчерта: "Косово и Албания ще имат обща външна политика, а не само общи посолства и дипломатически представителства, но защо не и общ президент, символ на националното единство, както и обща политика за сигурност."

Рама по-късно се оплака, че неговите думи са били извадени от контекста, но Европейският съюз заяви, че те "не са полезни", а Сърбия обвини албанския премиер, че се стреми да създаде "Велика Албания" в и без това напрегнатия регион на Балканите.

„Велика Албания” е най-голямата заплаха за мира на Балканите, скочи Белград на Тирана

„Велика Албания” е най-голямата заплаха за мира на Балканите, скочи Белград на Тирана

Експанзията на "Велика Албания" трябва да бъде спряна в Косово и Метохия

Посолството на САЩ в Тирана изрази разочарование от коментарите на Еди Рама.

"Лекомислените изявления, намекващи за обединение, са безполезни и вредоносни за отношенията на Албания с нейните съседи. Призоваваме всички лидери да бъдат добри съседи и да изоставят езика на разделението в миналото", се подчертава в изявление на американското посолство в Албания.

САЩ бяха водещата сила при бомбардировките на НАТО срещу Сърбия през 1999 г., които в крайна сметка доведоха да обявяването на независимост на Косово през 2008 г., но сега се стремят да не подкопават стабилността на Балканите.

Тирана разясни коментара си за обща столица на Косово и Албания

Тирана разясни коментара си за обща столица на Косово и Албания

Рама каза, че коментарът му е изваден от контекста