САЩ знаят местоположението на руските бойци на групата "Вагнер" в Беларус и продължават да следят техните действия там.

Това заяви на брифинг в сряда  във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

"Разбира се, видяхме как силите на "Вагнер" се преразпределят в Беларус", отбеляза служителят на Държавния департамент в отговор на молба да коментира съобщенията за нов лагер, създаден за руски наемници в региона на Гомел.

Той подчерта, че Съединените щати ще продължат да следят отблизо действията срещу интересите на страната, в която се намират тези сили. Освен това, според Милър, Вашингтон ще продължи да предприема мерки, за да ги подведе под отговорност.

"Както казахме преди, пристигането на тези сили в Беларус е още един пример за това, че Лукашенко отстъпва допълнителен контрол и вземане на решения на Кремъл, противно на интересите и желанията на беларуския народ", отбеляза служителят.

САЩ издадоха нови санкции срещу Беларус

САЩ издадоха нови санкции срещу Беларус

Те включват осем лица и пет организации

В сряда Съединените щати наложиха нови санкции на Беларус поради продължаващите усилия на режима да потиска правата и свободите на своите граждани.

Осем лица и пет организации са в списък за предполагаемо финансиране на беларуското правителство.

"Това действие е насочено към няколко субекта, участващи в продължаващите репресии на гражданското общество от беларуския режим, съучастие в неоправданата война на Руската федерация в Украйна и обогатяване на лидера на репресивния беларуски режим" Александър Лукашенко, се казва в изявление на Министерството на финансите.

Лукашенко многократно е обвинявал Запада, че се опитва да го свали от власт, след като през 2020 г. избухнаха масови протести срещу управлението му след президентските избори, които опозицията каза, че той е спечелил с измама. Лукашенко каза, че е спечелил честно, като същевременно проведе мащабни репресии срещу опонентите си.

Западните санкции бяха наложени на Беларус през годините във връзка с тези предполагаеми репресии и изборни измами. Минск също позволи на Москва да използва територията на Беларус, за да изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година.

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Лукашенко отново се присмя на Полша заради войските на "Вагнер"

Варшава трябвало да му благодари, че държи "Вагнер" под контрол