Съединените щати издадоха нови санкции срещу Беларус в сряда, съобщи Министерството на финансите, като добави, че посочва осем лица и пет организации в списък за предполагаемо финансиране на беларуското правителство, предава Ройтерс.

"Това действие е насочено към няколко субекта, участващи в продължаващите репресии на гражданското общество от беларуския режим, съучастие в неоправданата война на Руската федерация в Украйна и обогатяване на лидера на репресивния беларуски режим" Александър Лукашенко, се казва в изявление на Министерството на финансите.

Лукашенко многократно е обвинявал Запада, че се опитва да го свали от власт, след като през 2020 г. избухнаха масови протести срещу управлението му след президентските избори, които опозицията каза, че той е спечелил с измама. Лукашенко каза, че е спечелил честно, като същевременно проведе мащабни репресии срещу опонентите си.

Западните санкции бяха наложени на Беларус през годините във връзка с тези предполагаеми репресии и изборни измами. Минск също позволи на Москва да използва територията на Беларус, за да изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година.

Физическите и юридически лица, насочени към санкциите, включват три държавни предприятия и дъщерно дружество на едно от тези предприятия, каза Министерството на финансите.

Той добави, че санкциите са насочени и към четирима служители на правителствена агенция на Беларус, три лица, улесняващи избягването на санкции в подкрепа на правителството на Лукашенко, и един самолет, идентифициран като блокирана собственост.

Сред набелязаните компании бяха националната авиокомпания Белавия и Byelorussian Steel Works Management Company, която произвежда стоманени продукти и преди това също беше санкционирана от Европейския съюз.

Базирано във Флорида съвместно предприятие с Byelorussian Steel Works, наречено BEL-KAP-STEEL LLC, също беше санкционирано от Министерството на финансите, казаха от отдела.

Беларус, ръководена от Лукашенко от 1994 г., е най-верният съюзник на Русия сред бившите съветски държави. През май Русия прие решение за разполагане на тактически ядрени оръжия на беларуска територия.

В сряда Министерството на финансите издаде и два общи лиценза, свързани с Беларус.

Високо напрежение на границата НАТО-Беларус

Високо напрежение на границата НАТО-Беларус

Готова ли е Русия да ескалира война с НАТО и да рискува ядрена ескалация и от двете страни?