Американските власти са потвърдили, че доставят оръжия на предвожданата от кюрдите коалиция в Сирия, вбесявайки Турция и застрашавайки несигурния  общ фронт във войната срещу терористите от ДАЕШ („Ислямска държава”), пише „Гардиън”.

Американски официални лица са уточнили, че САЩ доставя само леко въоръжение и те отиват за арабския контингент от Сирийските демократични сили (СДС).

Обаче кюрдски представители, свързани с Отрядите за защита на народа (YPG), доминиращия партньор в СДС, са заявили, че им е било обещано, че САЩ ще ги въоръжат директно, ако поведат битката за крепостта на ДАЕШ в Ракка.

Турските власти реагираха гневно на новината за доставките на оръжие, тъй като те разглеждат YPG като терористична групировка, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК). Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че е разбрал за това, че американски самолети, превозващи оръжия, кацат в контролирания от сирийските кюрди град Кобани, докато той присъстваше на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, на което той се срещна с американския вицепрезидент Джо Байдън. Ердоган твърдеше, че Байдън не бил знаел за доставките на оръжия.

САЩ настояват, че оръжията не представляват заплаха за Анкара и са от съществено значение за усилията за нанасяне на потенциален решителен удар на ДАЕШ, нещо, което американският президент Барак Обама се стреми да постигне преди да напусне Белия дом през януари.

„Ние имаме силно желание да отидем след Ракка сега. Налице е реална възможност за смазване на халифата”, коментирал високопоставен представител на американската администрация. Той заявил, че въпреки че турците и кюрдите влязоха в сблъсъци през август, те заедно са успели да изгонят ДАЕШ от цялата турско-сирийска граница. Напрежението допълнително се успокои, след като YPG се изтегли към позиция източно от река Ефрат, оставяйки западния бряг предимно на турските и подкрепяни от турците елементи на Свободната сирийска армия. Град Манбидж все още е контролиран от доминиран от СДС военен съвет.

Предизвикателството сега е да ги накара да си сътрудничат за по-мощно нападение в "сърцето" на ДАЕШ.

Нашата цялостна стратегия се състои около работа с най-способните сили. Понякога тези сили не са в добри отношения, но ние се стремим да намалим търканията между тях”, изтъкнал американският представител.