Съединените щати казаха на Израел, че трябва да предприемат стъпки през следващия месец, за да подобрят хуманитарната ситуация в Газа, или ще бъдат наложени ограничения върху американската военна помощ.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира свои източници. 

Това е най-силното такова предупреждение от началото на войната на Израел с "Хамас" преди година.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин писаха до израелските официални лица в неделя с искане за конкретни мерки за справяне с влошаващата се ситуация в палестинския анклав на фона на подновената израелска офанзива в северната част на Газа.

"Ние сме особено загрижени, че последните действия на израелското правителство допринасят за ускорено влошаване на условията в Газа", се казва в копие от писмото, публикувано от репортер на Axios на X.

В писмото се цитират ограниченията, които Израел налага, включително тези върху търговския внос, отказът на повечето хуманитарни движения между северната и южната част на Газа и "обременяващите и прекомерни" ограничения за това какви стоки могат да влизат в Газа.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби каза, че писмото "не е замислено като заплаха", но повтори спешността на увеличаване на хуманитарната помощ в Газа.

"Изглежда ни, че израелците приемат това сериозно", каза Кърби за писмото, без да дава подробности.

Нетаняху: Израел чува САЩ, но решава сам

Нетаняху: Израел чува САЩ, но решава сам

Позиция на Офиса на премиера след новинарска публикация

Израелски служител във Вашингтон каза, че писмото е получено и се преглежда. "Израел приема този въпрос сериозно и възнамерява да отговори на опасенията, повдигнати в това писмо, с нашите американски колеги", каза служителят.

Писмото очертава конкретни стъпки, които Израел трябва да предприеме в рамките на 30 дни, включително позволяване на минимум 350 камиона да влизат в Газа на ден, въвеждане на паузи в боевете, за да се позволи доставянето на помощ и отмяна на заповедите за евакуация на палестински цивилни, когато няма оперативна необходимост.

"Неуспехът да се демонстрира постоянен ангажимент за прилагане и поддържане на тези мерки може да има последици за политиката на САЩ и съответното законодателство на САЩ", се казва в писмото.

Той също така цитира меморандум за национална сигурност, публикуван през февруари от президента на САЩ Джо Байдън, който изисква Държавният департамент да докладва на Конгреса дали намира за достоверни уверенията на Израел, че използването на американски оръжия от негова страна не нарушава американското или международното право.

САЩ прехвърлят ПВО системи THAAD в Израел

САЩ прехвърлят ПВО системи THAAD в Израел

Подкрепа срещу Иран

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че страната ще взема решения за действията си спрямо Иран в съответствие със собствения си национален интерес, въпреки че ще изслуша Съединените щати. Администрацията на президента Байдън изрази несъгласие с удари по ирански ядрени и петролни съоръжения, а пазарите на петрол остават нестабилни, притеснени от възможността за израелски атаки върху ирански петролни полета. Държавите от Персийския залив също лобираха пред Вашингтон да предотврати такива удари, опасявайки се от ответни действия срещу техните собствени съоръжения.