Европейският съюз ще позволи на САЩ, Норвегия и Канада да се присъединят към проект за преодоляване на закъсненията при преместването на войски в цяла Европа, са заявили дипломати, което НАТО смята за жизненоважно в случай на конфликт с Русия, пише "Ройтерс".

Въпреки че НАТО ръководи усилията за намаляване на конфликтиращите регулации в 27-те страни от ЕС за прехвърляне на американски войски, ЕС има бюджет да подкрепя възстановяването на мостове, твърде слаби за танкове и има повече правомощия за промяна на правилата в целия блок.

Решението, което трябва да бъде официално взето утре от министрите на отбраната на страните членки, означава, че членовете на НАТО Норвегия, Канада и САЩ също така стават първите чужди държави, които сътрудничат в пакта на ЕС за постоянно структурирано сътрудничество (PESCO), чиято цел е да задълбочи отношенията в областта на отбраната.

ЕС поема по-голяма отговорност за отбраната и сигурността си

ЕС поема по-голяма отговорност за отбраната и сигурността си

Висш представител на ЕС призна, че предложението за европейска автономия притеснява някои в блока

Пактът беше договорен от ръководителите на ЕС през декември 2017 г. след решението на Великобритания да напусне Съюза и анексирането на украински Крим от Русия през 2014 г.

Оттогава блокът е отделил 1,7 млрд. евро от съвместния си бюджет до 2028 г. за подобряване на така наречената военна мобилност в подкрепа на НАТО, а ръководеният от Нидерландия проект обединява 25 страни от ЕС - всички освен Малта и Дания. Алиансът НАТО има 30 съюзници, много от които също са членове на ЕС.

Военната мобилност има за цел подобряване на обмена на информация между страните от ЕС и намаляване на бюрокрацията по границите, включително хармонизиране на митническите правила, за да се даде възможност за бързо разполагане и по-лесен транспорт на военна техника, уточниха дипломати.

Въпреки че не е имало конкретни разговори с Великобритания, която заедно с Франция някога беше сред най-големите военни сили на ЕС, още чужди държави могат да се опитат да се присъединят, добавиха те.

Столтенберг: ЕС се нуждае от военната мощ на САЩ

Столтенберг: ЕС се нуждае от военната мощ на САЩ

Оценка на шефа на НАТО

"Това също така е много важно за трансатлантическото сътрудничество, доброто сътрудничество между членовете на ЕС и съюзниците в НАТО", коментирал един от дипломатите, който е говорил при условие да остане анонимен.

Плановете за пакт за отбрана на ЕС набраха скорост, след като бившият президент на САЩ Доналд Тръмп разкритикува европейските съюзници от НАТО за това, че не харчат достатъчно за собствената си сигурност. Това накара Общността да призове за "стратегическа автономия".

Гаранциите за сигурност на САЩ и НАТО остават крайъгълният камък на националната сигурност за много страни от ЕС, особено за онези от източния фланг на блока, притеснени от Русия.

Въпреки че водещият отбранителен пакт на ЕС има за цел да помогне на блока да финансира, да развива и разполага въоръжени сили заедно, това не би означавало съвместна военна сила.