Русия обяви, че САЩ се опитвали да спрат руснаците с "визова стена", след като на двама балетни танцьори от Болшой театър са им били отказани визи за представление в Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

Руското външно министерство изрази съжаление заради решението на САЩ да откажат визи на руската прима балерината Олга Смирнова и соло танцьора Джакопо Тиси, които е трябвало да участват в гала в центъра "Линкълн" в Ню Йорк.

"Това не се е случвало дори по времето на Студената война", подчертават от руското външно ведомство в изявление на сайта си.

"Но днес, влиятелни сили в САЩ, заети с опити да оказват силен натиск върху Русия, не се спират пред нищо... Те се опитват да разделят американците от руснаците с визова стена, както сме казвали преди, правейки пътуванията на нашите граждани в САЩ практически невъзможни", допълват от Министерството на външните работи на Русия.

От Болшой театър в Москва са посочили, че не биха могли да коментират темата, защото не са организирали посещението и нямат никаква информация относно заявленията за визи.

"След като работна виза не беше издадена навреме също и на Джакопо Тиси, който е италиански гражданин, бихме искали да смятаме, че това е свързано с процедурни формалности, а не с настоящите политически напрежения", заявяват от Болшой театър.