Американски и френски сили свалиха десетки дронове в Червено море в събота, след като присъединените към Иран йеменски хуси атакуваха кораба за насипни товари Propel Fortune и американските разрушители в Аденския залив, предава "Ройтерс".

Хусите атакуват кораби в Червено море от ноември в кампания на солидарност с палестинците по време на войната в Газа .

Военният говорител на групата Яхя Сареа каза в телевизионна реч в събота, че те са атакували товарния кораб и "няколко американски военни разрушителя в Червено море и Аденския залив с 37 дрона".

Корабите и самолетите на ВМС на САЩ са свалили 15 безпилотни летателни апарата (БЛА) от хусите в района на Червено море, съобщи Централното командване на САЩ (CENTCOM) по-рано в събота.

Военните отговориха на широкомащабна атака, която групата предприе в Червено море и Аденския залив между 4 сутринта и 6:30 сутринта, каза CENTCOM в публикация в социалната медийна платформа X.

Френски военен кораб и изтребители също свалиха четири бойни дрона, които напредваха към военноморски кораби, принадлежащи към мисията European Aspides в региона, се казва в изявление на френската армия.

"Това отбранително действие пряко допринесе за защитата на товарния кораб True Confidence под флага на Барбадос, който беше ударен на 6 март, както и други търговски кораби, преминаващи транзитно в района", се казва в съобщението.

Франция има военен кораб в района, но също и бойни самолети в базите си в Джибути и Обединените арабски емирства.

Морските търговски операции на Обединеното кралство (UKMTO) също потвърдиха, че е имало опит за нападение срещу Propel Fortune, плаващ под флага на Сингапур.

В него се казва, че корабната компания е съобщила за две експлозии в непосредствена близост до кораба за насипни товари, но целият екипаж на борда е в безопасност и корабът продължава към следващото си пристанище.

"Въз основа на източници, Propel Fortune вероятно е бил атакуван поради остарели данни които го определят за собствеността в САЩ", се казва в изявление на UKMTO.

Сареа каза, че хусите ще продължат атаките си "докато агресията спре и обсадата на палестинския народ в ивицата Газа бъде вдигната".

САЩ ударили дронове на хусите

САЩ ударили дронове на хусите

Централното командване не каза дали ударите са били успешни