В Саудитска Арабия започнаха съвместни военни учения на САЩ и страните от Съвета за сътрудничество в Персийския залив (ССПЗ), разкри АП.

Учението "Eagle Resolve 23" има за цел да засили военното сътрудничество между участващите страни, се казва в изявление на Централното командване на САЩ.

"Това учение укрепва колективната готовност на САЩ, Саудитска Арабия и ССПЗ и подобрява оперативната съвместимост на силите, като допринася за регионалната стабилност", се казва в изявлението.

В изявлението обаче не се посочват подробности за продължителността на учението или за участващите държави с изключение на Саудитска Арабия.

ССПЗ се състои от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн, Оман и Кувейт.

Саудитската държавна информационна агенция СПА съобщи, че учението се провежда в Центъра за въздушни бойни действия в Източната провинция с цел обмяна на опит в областта на противоракетната противовъздушна отбрана.

Последното издание на учението Eagle Resolve е проведено през март 2022 г. в американската база Форт Карсън с участието на военнослужещи от Кувейт, Бахрейн, Саудитска Арабия и Оман.