Продажбите на ирански петрол спаднаха рязко, след като САЩ наложиха забрана за закупуване на въглеводороди от Техеран. Това съобщи в понеделник в. "Уолстрийт джърнъл", цитирайки източници в иранските управляващи и бизнес среди.

Според вестника Индия, Китай, Турция, Южна Корея и Япония напълно са спрели да купуват петрол от Иран, след като Белият дом обяви, че САЩ няма да удължат гратисния период за закупуване на петрол от Иран. Три други страни - Тайван, Гърция и Италия - не използват отлагането на санкционни мерки за "банкови и застрахователни причини".

Санкциите на САЩ орязаха наполовина търговията между Иран и Германия

Санкциите на САЩ орязаха наполовина търговията между Иран и Германия

Вносът от Иран е намалял с 42,2% до 41 милиона евро

"Те се съобразяват със санкциите", цитира неофициален високопоставен ирански източник. Според Рахим Заре, член на икономическата комисия на иранския парламент, осемте страни, според данни за март тази година, са придобили ежедневно 1,6 млн. барела петрол.

САЩ планират нови санкции срещу Иран

САЩ планират нови санкции срещу Иран

Скоро очаквайте още санкции. Много скоро

Санкциите срещу Техеран, включително забраната за закупуване на петрол, бяха възстановени от Вашингтон през ноември 2018 г. - малко след като американският президент Доналд Тръмп реши да се оттегли едностранно от съвместния план за действие по иранската ядрена сделка.