САЩ наложиха санкции на ръководителя на руската Чеченска република Рамзан Кадиров заради нарушения на правата на човека. Това обяви в изявление американският държавен секретар Майк Помпео, цитиран от ТАСС.

"Това се дължи на участието на Кадиров в груби нарушения на правата на човека в Чеченската република", изтъкна той.

Помпео подчерта, че Държавният департамент притежава обемни достоверни данни, че Кадиров е отговорен за множество нарушения на правата на човека, включително изтезания и убийства извън обсега на правосъдието, датиращи от повече от десетилетие.

"Откриват те и те застрелват като куче": Чеченците в Европа в страх след ново убийство на критик на Кадиров

"Откриват те и те застрелват като куче": Чеченците в Европа в страх след ново убийство на критик на Кадиров

Всеки се страхува

По думите на държавния секретар новите санкции също така удрят и съпругата на Кадиров - Медни Кадирова, както и дъщерите му Айшат и Карина (известна още като Хадижат) Кадирови.

"Ние ще насърчаваме страните с подобни възгледи да предприемат подобни мерки", отбеляза държавният секретар.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира темата, като каза, че "ще е трудно да се отговори реципрочно, но ще помислим по въпроса".

Кадиров плаши да убие всеки, нарушил карантината в Чечня

Кадиров плаши да убие всеки, нарушил карантината в Чечня

Чечня е първата република в Руската федерация с въведен полицейски час

През май 2019 г. Министерството на финансите на САЩ обяви, че е наложило санкции на екипа за бързо реагиране Терек заедно с петима лица, включително трима руснаци.

Кадиров за първи път беше включен в списъка със санкции през 2017 г. заедно с руските граждани Юлия Майорова, Андрей Павлов, Аюб Катаев и Алексей Шешеня.

Министерството на финансите на САЩ твърди в съобщението, че Кадиров лично е участвал в изтезанията на член на опозицията. Катаев, служител на органите на реда в Чечения, беше посочен от Министерството на финансите заради предполагаемо участие в извънсъдебни убийства, изтезания и нарушения на правата на човека, както и насилия срещу гей мъже в републиката през първата половина на 2017 г.

Кадиров заплаши да арестува Меркел и Тръмп

Кадиров заплаши да арестува Меркел и Тръмп

Отдавна бил наложил ответни санкции на двамата

В края на 2012 г. САЩ приеха така наречения закон "Магнитски", който налага забрани за пътуване и финансови санкции на руски властници и други лица, за които се смята, че са замесени в смъртта на Сергей Магнитски, както и в делото срещу него и свързаните с него проблеми.

През 2015 г. Сенатът на САЩ прие Глобалния закон "Магнитски", който разширява специфичните за Русия санкции в областта на правата на човека и корупцията до други държави.

САЩ включиха Кадиров в списъка „Магнитски”

САЩ включиха Кадиров в списъка „Магнитски”

За нарушаване на човешките права и корупция