Чеченците в Европа отново се страхуват за живота си, след като критик на подкрепяния от Кремъл чеченски лидер Рамзан Кадиров е застрелян във Виена в събота, пише "Гардиън".

"Всеки се страхува. Ние всички напуснахме, за да потърсим безопасност и да забравим за дома, откриват те и те застрелват като куче", оплака се чеченец, получил убежище в Австрия.

Атаката в събота е поредното нападение в Европа срещу критици на Кадиров или чеченци, които са против Русия. Това е четвъртата атака срещу чеченци в Европейския съюз през последната година, три от тях завършиха с убийство.

Австрийската полиция съобщи, че е убит 43-годишният Мартин Б, но австрийски медии, както и приятели, идентифицираха жертвата като Мамикхан Умаров, широко известен онлайн като "Анзор от Виена". Той агресивно атакува Кадиров в YouTube.

Умаров е застрелян с три куршума в събота до търговски център в предградие на Виена. По-късно австрийската полиция задържа заподозрян, също чеченец, в град Линц. Задържан е още един чеченец. Двамата са живеели в Австрия от много години, според прокуратурата. Говорител на прокуратурата коментира, че все още не е установено дали има политически мотив зад убийство.

В съобщение в понеделник австрийската полиция обяви, че жертвата е отказала полицейска охрана, макар че не се уточнява кога и защо е предложена. Приятел на Умаров, чеченец, който живее в Австрия съобщи, че Умаров всъщност се е съгласил да има 24-часова полицейска охрана пред дома му, за да защити съпругата и децата си след отправени заплахи за живота му през последните месеци. Но той не е поискал от полицията лична охрана.

Умаров разказал на приятели, че е напуснал Чечения през 2005 г., страхувайки се да не бъдат нападнати тези като него, които са работили за структури по време на независима Чечения за кратко в края на 90-те г. на миналия век, преди Русия да си върне контрола след брутална военна кампания, която доведе до издигане на власт на бащата на Кадиров за лидер на републиката.

Кадиров пое властта през 2007 г. след убийството на баща му при бомбен атентат.

Съобщава се, че Умаров е бил с нова самоличност като Мартин Бек, когато е получил убежище в Австрия. Твърди се, че е работил като информатор за австрийските разузнавателни служби. Той е бил свидетел на убийството на Умар Исраилов във Виена през 2009 г.

Атакуваните в Европа чеченци изглежда са разделени на две категории: някои, които открито атакуват Кадиров като блогъри, а другите в миналото са подкрепяли чеченските сепаратисти.

Едно от последните убийства е на грузинския гражданин Зелимхан Хангошвили в Берлин миналия август. Смята се, че руските служби са замесени. Убитият е от чеченски произход. Той е участвал във войната срещу руската армия в началото на 2000 г. Германските властите обвиняват правителството на Русия и експулсираха двама руски дипломати.

В случаите, при които жертвите са критици на Кадиров, доказателствата сочат към Грозни, а не към Москва. През януари 44-годишният блогър Имран Алиев беше убит в хотелска стая в Лил.