Министерството на външните работи на Германия обяви за персона нон грата двама служители на руското посолство в Берлин, съобщават германските медии.

По-рано западни медии съобщиха, че правителството на канцлера на Германия Ангела Меркел може да наложи дипломатически или други санкции срещу Москва, ако има доказателства за това, че руските власти имат отношение към убийството на грузински гражданин в Берлин през това лято.

Прокуратурата в Германия подозира Русия за убийството на грузински командос

Прокуратурата в Германия подозира Русия за убийството на грузински командос

Това може да засили напрежението между двете страни

В края на август неизвестен застреля 40-годишния грузински командос Зелимхан Хангошвили в главата. След няколко дни полицията задържа 49-годишен руснак. От прокуратурата уточниха, че в него е било намерено оръжието на убийството.

По-рано беше съобщено, че германските разследващи работят по всички версии, но за най-вероятен сценарий смятат "професионално планирано и осъществено поръчково убийство". Подчертано беше, че поръчителите може да са или представители на престъпния свят, или на разузнаването на чужда държава.

Подозренията от самото начало са, че заподозреният е агент на руските специални служби, като Кремъл, както винаги, отрича.

Междувременно от германската прокуратура уточниха, че поемат разследването за убийството на чеченския бежанец в Берлин.

След като главният прокурор на Берлин обяви вчера, че доказателствата сочат, че Русия стои зад убийството, вероятно ще се засили натискът върху правителството на Меркел да изпрати сигнал на Москва.

В изявление от германската прокуратура заявиха, че са налице "достатъчно доказателства", които показват, че убийството на мъжа е извършено от името на руската държава или от руската република Чечня.

Русия се зарече да отговори реципрочно, обяви високопоставен руски депутат.

От руското външно министерство подчертаха, че Русия ще бъде принудена да приложи редица ответни мерки във връзка с тази ситуация.

"Ние смятаме изявленията на германската страна за експулсирането на двама служители на руското посолство в Берлин за неоснователни и недружелюбни", посочват от руското външно, цитирани от "Интерфакс".

Руските дипломати изтъкнаха, че "политизиран подход към разследването е неприемлив".

"Принудени сме да приложим комплекс от мерки за реакция", добавиха от външното министерство на Русия.

Хангошвили е грузински гражданин от чеченски произход, който се е сражавал срещу руснаците като сепаратист през Втората чеченска война в периода 1999-2000 г. След войната той е работил в Украйна и Грузия срещу руските интереси.

Той е кандидатствал за получаване на убежище в Германия през 2016 г. след множество опити за убийството му в Грузия. Молбата му за убежище обаче е била отхвърлена и той е бимл определен за депортиране.