САЩ са наложили санкции на първия секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба Раул Кастро и неговото семейство заради участие в нарушаването на правата на човека. Това обяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео, цитиран от световните информационни агенции.

"Държавният департамент официално включва в списъка със санкции Раул Кастро, първи секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Куба", изтъкна американският първи дипломат.

Раул Кастро се озъби на САЩ

Раул Кастро се озъби на САЩ

Лидерът на Куба заклейми възобновените опити на САЩ да унищожат Кубинската революция

По думите му в списъка също така са включени "най-близките роднини", а именно - децата на Кастро.

Като причина за санкциите се споменава и корупция, като санкцинораните лица може да не бъдат допускани на територията на САЩ.

По-рано САЩ обявиха експулсирането на двама служители от постоянното представителство на Куба в ООН, чието седалище е в Ню Йорк.

Министерството на външните работи на Куба осъди това решение на американската страна.

Тръмп удължи с година търговското ембарго срещу Куба

Тръмп удължи с година търговското ембарго срещу Куба

То е в сила от 1962 г. и трябваше да изтече днес

В началото на 2019 г. Раул Кастро обяви, че Куба е готова на уважителни отношения със САЩ.

След победата на кубинските комунисти над подкрепяното от САЩ кубинско правителство през 1959 г., Вашингтон скъса дипломатическите отношения с Куба и наложи търговско ембарго на страната. През 2014 г. Вашингтон и Хавана изразиха намерението си да започнат работа по нормализиране на двустранните отношения. В резултат на това много ограничения върху обмена между САЩ и Куба бяха облекчени при управлението на тогавашния американски президент Барак Обама.

Раул Кастро заклейми "конфронтацията" на САЩ срещу Куба

Раул Кастро заклейми "конфронтацията" на САЩ срещу Куба

Комунистическата революция не била остаряла