Новите санкции на САЩ са доказателство, че Вашингтон използва всяка възможност да окаже натиск върху иранския народ. Това заяви говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде, цитиран от "Ройтерс".

Изказването му идва, след като вчера Съединените щати наложиха санкции на няколко субекта, които според тях участват в получаването на доставки за иранската програма за балистични ракети.

"Този ​​ход е още един знак за злонамереността на американското правителство към иранския народ, тъй като продължава неуспешната политика на максимален натиск срещу Иран", посочи Хатибзаде.

Блинкън: Ядрената сделка е най-добрият вариант да спрем ядрената програма на Иран

Блинкън: Ядрената сделка е най-добрият вариант да спрем ядрената програма на Иран

Иран настоява, че неговата ядрена програма е само за гражданска употреба

Министерството на финансите на САЩ обяви вчера, че санкциите са насочени към базиран в Иран агент по снабдяване и неговата мрежа от компании, които обвини в закупуване на "материали, свързани с горивото за балистични ракети".

Ведомството твърди, че материалите са закупени за подразделение на Корпуса на гвардейците на ислямската революция, отговарящо за изследванията и разработката на балистични ракети, както и за Parchin Chemical Industries, част от Организацията за отбранителна индустрия на Иран.

Този ход идва в момент, когато се водят преговори за възобновяване на иранската ядрена сделка.

Споразумението от 2015 г. направи по-трудно за Техеран разработването на материали за ядрени оръжия. То обаче се разпадна, след като президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от него през 2018 г.

Разговорите бяха подновени, след като Джо Байдън стана президент миналата година.

САЩ отчитат напредък в преговорите с Иран, но не очакват сделка

САЩ отчитат напредък в преговорите с Иран, но не очакват сделка

Проблемите остават и не е ясно дали скоро ще бъдат разрешени