Американските военни са извършили въздушен удар срещу бойци на талибаните в афганистанската провинция Хелманд, излагайки на риск крехкото спиране на огъня и шумно рекламираното от президента Доналд Тръмп мирно споразумение и пътна карта за мир в Афганистан, съобщават световните осведомителни агенции.

Тръмп: Проведох хубав разговор с лидера на талибаните

Тръмп: Проведох хубав разговор с лидера на талибаните

След сключеното споразумение

Говорител на американските сили заяви, че въздушният удар е поразил талибаните в Нахр-и-Сарадж, провинция Хелманд, които "активно атакуваха" контролно-пропускателен пункт на афганистанските сили. Пентагонът настоя, че ударът е отбранителен и има за цел да "спре" нападението на талибаните, като твърди, че това е първото нападение на САЩ срещу талибаните от 11 дни.

Говорителят също така призова талибаните да спрат "ненужните атаки" и да поддържат своята част от примирието.

Талибаните: Подновяваме настъплението само срещу афганистанските сили

Талибаните: Подновяваме настъплението само срещу афганистанските сили

Що се отнася до споразумението (между САЩ и талибаните), ние, муджахидините, няма да атакуваме чуждестранни сили, но нашите операции ще продължат срещу силите на администрацията в Кабул

АФП, цитирайки правителствени официални лица, уточнява, че талибаните са избили около 20 афганистански войници и полицаи при поредица от атаки през нощта.

Ескалацията идва само часове след като Тръмп заяви, че е имал "добър дълъг разговор" с политическия лидер на талибаните Молла Барадар.

Помпео: Нямаме тайни договорки с талибаните

Помпео: Нямаме тайни договорки с талибаните

Изпълнението му е секретно

В момента САЩ се опитват да посредничат за постигането на мирно споразумение с талибаните, като обещаха да се изтеглят от Афганистан в рамките на 14 месеца, ако талибаните се съгласят на гаранции за сигурност и разговори с правителството в Кабул. Споразумението включва и размяна на затворници, но афганистанското правителство отказа да се съобрази и заяви, че Вашингтон не може да преговаря от негово име.

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

САЩ и талибаните подписаха мирно споразумение в Доха

Майк Помпео посъветва талибаните да прекъснат връзките си с Ал Кайда

Тръмп обяви нелекото примирие с талибаните като голям външнополитически успех. Споразумението, договорено с представители на талибаните в Доха, беше определено от Тръмп като част от усилията на администрацията му "най-накрая да сложи край на най-дългата война на Америка и да върне нашите войски у дома". Въпреки това, последните атаки на талибаните, съчетани с ответни удари на САЩ, сега пораждат сериозни съмнения дали близо 20-годишната война наистина е в последния си етап.

Иран: САЩ нямат правна позиция за споразумение с талибаните

Иран: САЩ нямат правна позиция за споразумение с талибаните

Както и да решават бъдещето на Афганистан