Промяната в баланса на американските въоръжени сили в Азиатско-тихоокенаксия район не е с цел задържане на Китай. Това заяви началникът на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ генерал Мартин Демпси, цитиран от Синхуа.

С промяната се цели справяне с „бъдещи стратегически предизвикателства", които са в този регион. По думите му САЩ се ангажират в региона с цел избягване на конфронтация.

Уверявам всички, които са решили да ми зададат този въпрос - нашата нов стратегия за отбрана и промяна в баланса на силите в Пасифика не е с цел задържане на Китай", каза той пред журналисти в края на пътуването си.

Демпси пътува до Филипините и Тайланд, след като присъства на конференцията „Диалог Шангри-Ла" в Сингапур, където Държавният секретар по отбраната на САЩ Леон Панета съобщи новата военна стратегия на САЩ.

Панета обяви в сряда, че САЩ ще увеличат военно присъствие в Азиатско-тихоокенаксия район - днешното съотношение 50 на 50% между Пасифика и Атлантика към 60 на 40% между тези океани. Това трябва да се осъществи до 2020 година въпреки бюджетните съкращения.

Демпси характеризира промяната като възможност за повече внимание в региона, по-голямо обвързване и по-добро качество.

Преди няколко дни Китай изрази притеснения за новата стратегия на САЩ. Но Вашингтон се опита да разсея тези притеснения, заявявайки , че САЩ ще се стремят за постигане на взаимно стратегическо доверие между двете страни, като си споделят предизвикателствата, които засягат сигурността в региона.

Военното обвързване между САЩ и Китай „всъщност се придвижва доста добре", подчерта Демпси, допълвайки, че се надява „да види това придвижване малко по-бързо".

Той също така предложи двете страни да се обединят и да работят за справяне с „бъдещите стратегически предизвикателства", включително икономически, демографски и военни в Азиатско-тихоокенаксия район.