Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин потвърди ангажимента на Вашингтон към отбраната на Израел, съобщава "Ройтерс".

Остин "разговаря с израелския министър на отбраната Йоав Галант и двамата обсъдиха защитата на Израел срещу ливанските атаки (от "Хизбула")", посочиха от Пентагона.

"Министър Остин потвърди отново железния ангажимент на Съединените щати за защитата на Израел срещу всякакви атаки от Иран и неговите регионални партньори и подставени лица", добавиха от ведомството.

Впоследствие Министерството на отбраната на Съединените щати съобщи, че следи отблизо последните събития между Израел и "Хизбула" и че е позицията му е за подкрепа на отбраната на Израел.

Размяна на удари между Израел и "Хизбула" от Ливан
Обновена

Размяна на удари между Израел и "Хизбула" от Ливан

Израел обяви 48 часа извънредно положение, Хизбула подготвила 320 ракети и дронове

Ръководителят на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Чарлз К. Браун младши в момента е в Близкия изток и планира да посети Израел.

Междувременно, по-рано тази седмица американският ядрен самолетоносач USS Abraham Lincoln пристигна в Централното командване на САЩ (CENTCOM) в Близкия изток, за да засили подкрепата на САЩ за Израел.

Независимо от този ход Вашингтон увери, че целта му е предотвратяване на ескалации в региона.

По-рано днес израелските войски нанесоха около 40 удара по цели на "Хизбула" в Ливан в отговор на ракетна атака срещу Израел. 

Ливанската групировка "Хизбула", която е подкрепяна от Иран, редовно разменя огън с Израел в подкрепа на своя съюзник "Хамас", откакто нападението на палестинската въоръжена групировка срещу Израел на 7 октомври предизвика войната в Газа.

Израел бомбардира оръжейни складове на Хизбула в долината Бекаа в Ливан

Израел бомбардира оръжейни складове на Хизбула в долината Бекаа в Ливан

Въздушните удари убиха най-малко двама души и раниха 19