Израелските войски нанасят удари по цели на Хизбула в Ливан в отговор на ракетна атака срещу Израел. Ливанските медии съобщават за около 40 израелски удара в Южен Ливан, съобщава The Times of Israel. 

Според израелските военни "Хизбула" се е подготвяла за ракетна атака по територията на Израел и утвърждават, че ударите фактически са били превантивни.

Говорителят на военните Даниел Хагари обяви: "В рамките на самоотбрана и за отстраняване на заплахи, ЦАХАЛ нанася удари по терористични цели в Ливан, откъдето "Хизбула" планираше за извърши нападение над израелско гражданско население."

След започването на ударите министърът на отбраната Йоав Галант обяви режим на извънредно положение за следващите 48 часа. Летището в Тел-Авив преустанови дейност.

Очакване се в близките часове правителството на Израел да проведе спешно заседание.

След изявлението на израелските военни от страна на "Хизбула" заяви, че е започнала мащабна атака с дронове. Според изявления на организацията в социалните мрежи това е "първоначален отговор" на неотдавнашното убийство в Бейрут на техен командир.

Израелските военни съобщиха, че отразяват атака на повече от 150 дрона и ракети.

Ливански медии говорят обаче за 320 ракети и безпилотни самолети, които ще бъдат изстреляни по Израел.

Израел ударил склад на "Хизбула" в Южен Ливан

Израел ударил склад на "Хизбула" в Южен Ливан

Ливанските власти съобщиха за загинали и ранени цивилни сирийци

Министерството на здравеопазването на Ливан съобщи, че израелските удари в петък са убили осем души, включително дете в различни части на юг. Според "Хизбула" петима бойци са сред загиналите, съобщава АФП.

Министерството на здравеопазването каза, че "израелски вражески удар с дрон" е убил двама души, включително "седемгодишно дете" в Айта ал Джабал, и че три други "израелски" удара са убили шестима души на три други места на юг.

Ливанската държавна Национална новинарска агенция съобщи, че "вражески дрон" е насочил къща в Айта Ал Джабал с "две управляеми ракети".

Министерството на здравеопазването каза, че израелските удари включват нападение "на село Тайр Харфа, което уби трима души", като Хизбула по-късно оплака трима бойци, убити от израелски огън, включително мъж от същото село.

Източник, близък до групата, пожелал анонимност, каза за АФП, че тримата бойци са били убити при удара на Тайр Харфа.

Израелската армия заяви, че нейните самолети са "елиминирали" членове на "терористична клетка, която е планирала да изстреля снаряди от района на Тайр Харфа".

Израел бомбардира оръжейни складове на Хизбула в долината Бекаа в Ливан

Израел бомбардира оръжейни складове на Хизбула в долината Бекаа в Ливан

Въздушните удари убиха най-малко двама души и раниха 19

В петък сутринта Хизбула каза, че е атакувала северната израелска база Мерон "в отговор на атаките на врага срещу южните села и домове".

Заплахата от мащабна война нарасна, след като Иран и "Хизбула" се зарекоха да отмъстят за убийствата миналия месец, за които бе обвинен Израел, на политическия лидер на Хамас Исмаил Ханийе в Техеран и висшия командир на Хизбула Фуад Шукр в Южен Бейрут.

Припомняме, че трансграничното насилие от началото на войната в Газа е убила повече от 600 души в Ливан.

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Напрежение в Близкия изток

Хизбула, която е подкрепяна от Иран, разменя редовен огън с Израел в подкрепа на своя съюзник "Хамас", откакто нападението на палестинската въоръжена групировка срещу Израел на 7 октомври предизвика войната в Газа.