Националната сигурност на САЩ е в по-голяма опасност "откогато и да било от десетилетия насам". Това показва нов доклад на комисия от високопоставени експерти по националната сигурност, натоварена от Конгреса на САЩ с преглед на състоянието на американската национална отбрана.

В доклада се изтъква, че САЩ са влезли в епоха на "голяма конкуренция за власт" с Китай, което представлява безпрецедентно предизвикателство за доминацията на САЩ както от икономическа, така и от военна гледна точка, както и с все по-агресивна Русия.

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

САЩ не са готови за хиперзвуковите оръжия на Китай и Русия

Другите не са глупави и не чакат, коментира Майкъл Грифин

Според доклада на Комисията за национална отбранителна стратегия военното превъзходство на САЩ се е влошило до такава степен, че САЩ "биха могли да се затруднят да спечелят или да загубят война срещу Китай и Русия". След като превъзходството на САЩ отслабва, пишат авторите, нараства вероятността от избухването на война.

"Съперници и противници отправят предизвикателство към САЩ на много фронтове и в много области. Способността на Америка да защитава съюзниците си, партньорите си и собствените си жизненоважни интереси все повече е поставена под съмнение. Ако страната не действа незабавно, за да поправи тези обстоятелства, последствията ще бъдат сериозни и трайни", предупреждават експертите.

"Авторитарните конкуренти - особено Китай и Русия - се стремят към регионална хегемония и средствата за проектиране на власт в световен мащаб. Те преследват решително военно укрепване, целящо да неутрализира силните страни на САЩ. Заплахите, идващи от Иран и Северна Корея, се влошиха, след като тези страни разработиха по-модерни оръжия и творчески използват асиметрична тактика", се подчертава още в доклада.

"Разпространението на съвременни технологии по света позволява на повече участници да оспорват американската военна мощ по по-застрашителни начини", посочват експертите.

"Накрая, заради политическа дисфункция и решения, взети от двете големи политически партии... Америка значително отслаби отбраната си", се констатира в доклада.