Украйна трябва да очаква през следващите седмици новите стъпки за подкрепа от Европа и Вашингтон. Това заяви в петък заместник-държавният секретар на САЩ по политическите въпроси Джон Бас на брифинг в Киев, съобщава "Укринформ".

САЩ са предприели безпрецедентна стъпка за пренасочване на отбранителни продукти, предназначени за други страни, към Украйна, където в момента има най-голяма нужда. Сред тях са ракети за системи за противовъздушна отбрана, каза той. 

Заместник-държавният секретар на САЩ каза още, че по време на посещението се е консултирал с украински правителствени служители относно стъпките за защита на страната и помощ на украинците.

Предишния ден Белият дом обяви промяна в приоритетите при доставката на ракети за модерни системи за противовъздушна отбрана, насочвайки поръчки от други страни към нуждите на Украйна.

САЩ ще изпълняват само поръчките на Patriot за Украйна
Обновена

САЩ ще изпълняват само поръчките на Patriot за Украйна

Докато страната получи достатъчно, за да се защитава от въздушните атаки на Русия

Заместник-държавният секретар припомни и споразумението в рамките на Г-7 за използване на приходите от активи, замразени извън Русия.

Русия разполага със "значителни количества" западни активи и собственост на своя територия, които могат да бъдат конфискувани като отмъщение от страна на Москва, ако Западът реши да посегне към руските активи, каза в сряда говорителят на външното министерство Мария Захарова, цитирана от "Ройтерс".

Лидерите на Групата на седемте (G7) се споразумяха на среща на върха в Италия миналата седмица да използват лихви от руски активи, замразени на Запад, за да предоставят заем от 50 милиарда долара на Украйна.

Русия твърди, че действието е незаконно и рискува да подкопае доверието в глобалната финансова система.

Пентагона: Ударите с оръжие на САЩ не са ограничени само до района на Харков

Пентагона: Ударите с оръжие на САЩ не са ограничени само до района на Харков

Украйна може да удря по руски сили, които стрелят по украински войски навсякъде през границата с Русия

Страните от ЕС се споразумяха за 14-ия пакет санкции срещу Русия, въведени заради агресията в Украйна.

На 9-11 юли Вашингтон ще бъде домакин на юбилейната среща на върха на Северноатлантическия алианс. Очаква се държавите-членки да се съсредоточат върху обединяването на съюзническите усилия за укрепване на дългосрочния успех на Украйна.