Американски разследващи считат, че атаката с дрон срещу Кремъл по-рано този месец вероятно е била организирана от някой от специалните военни или разузнавателни звена на Украйна. Това е била последната от поредица тайни действия срещу руски цели, които изнервиха администрацията на американския президент Джо Байдън, съобщава New York Times.

Американските разузнавателни агенции обаче не знаят коя част е извършила атаката и дали президентът на Украйна Володимир Зеленски или неговите висши служители са били наясно с операцията.

Заключенията са базирани отчасти на прихванати разговори, в които руски официални лица обвиняват Украйна, а украински официални лица казват, че вярват, че тяхната страна е отговорна за атаката, при която два дрона бяха изстреляни на 3 май към Кремъл, причинявайки малко щета.

Борел призова Русия да не ескалира конфликта заради предполагаем дрон

Борел призова Русия да не ескалира конфликта заради предполагаем дрон

Украйна воюва изключително на своя територия

Атаката изглежда е част от поредица от операции, които накараха служителите в Съединените щати - най-големият доставчик на военно оборудване в Украйна - да се чувстват неудобно. Администрацията на Байдън е загрижена за риска Русия да обвини служители на САЩ и да отмъсти, като разшири войната извън Украйна.

Американските шпионски агенции виждат очертаваща се картина на свободна конфедерация от украински части, способни да провеждат ограничени операции във и извън Русия, като използват собствения си персонал или партньори, работещи под тяхно ръководство. Някои от тези мисии можеха да бъдат проведени с малко, ако изобщо имаше, надзор от страна на Зеленски, казаха служители.

Украйна отрича да стои зад атаката с дронове срещу Кремъл
Обновена

Украйна отрича да стои зад атаката с дронове срещу Кремъл

Според Киев Москва подготвя широкомащабна терористична провокация

Припомняма, че Киев отрече да има общо с атаката.