Белият дом води преговори с милиардера Илън Мъск за създаването на сателитната интернет услуга Starlink на SpaceX в Иран. Това съобщи в петък CNN, като се позова на свои източници.

Масови протести за днес в Иран

Масови протести за днес в Иран

Причината е смъртта на Масха Амини

Сателитната широколентова услуга може да помогне на иранците да заобиколят ограниченията на режима за достъп до интернет и определени социални медийни платформи.

Припомняме, че Ислямската република е погълната от протести, които избухнаха след смъртта на 22-годишната Махса Амини при полицейски арест миналия месец.

Министерството на финансите на САЩ миналия месец каза, че част от сателитното интернет оборудване може да бъде изнесено в Иран, което предполага, че компанията може да не се нуждае от лиценз за предоставяне на сателитна широколентова услуга в страната.

Мъск отрича Пентагонът да му плаща за Starlink в Украйна

Мъск отрича Пентагонът да му плаща за Starlink в Украйна

SpaceX е похарчила 80 млн. долара, за да поддържа сателитен интернет в страната

Тогава Мъск беше казал, че ще активира Starlink в отговор на туита на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, че Съединените щати са предприели действия "за насърчаване на свободата в интернет и свободния поток на информация" за иранците.

Припомняме, че на 19 октомври Мъск заяви, че услугата Starlink на компанията SpaceX не е получила никакво финансиране от Министерството на отбраната на САЩ. 

Изявлението му идва ден след докладите, че Пентагонът обмисля да плаща за сателитните комуникационни станции Starlink в разкъсваната от война Украйна.

Мъск - най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla, посочи, че SpaceX харчи близо 20 милиона долара месечно за поддържане на сателитни услуги в Украйна и че компанията е похарчила около 80 милиона долара, за да активира и поддържа Starlink там.

Миналата седмица обаче SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре доставките, ако американското военно ведомство не помогне за финансирането им.