Милиардерът Илон Мъск заяви, че услугата Starlink на компанията SpaceX не е получила никакво финансиране от Министерството на отбраната на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Изявлението му идва ден след докладите, че Пентагонът обмисля да плаща за сателитните комуникационни станции Starlink в разкъсваната от война Украйна.

"SpaceX губи приблизително 20 милиона долара на месец от неплатени услуги и разходи, свързани с осигуряването на мерки за киберзащита, но ще продължим да го правим", написа Мъск в Туитър.

Той обясни, че отпуснати средства от Министерството на отбраната на САЩ няма, но за услугата плащат няколко други държави, организации и частни лица.

Мъск: Майна му... Starlink ще помага безплатно на Украйна

Мъск: Майна му... Starlink ще помага безплатно на Украйна

Разрешаване на казуса

Мъск - най-богатият човек в света и главен изпълнителен директор на Tesla, посочи, че SpaceX харчи близо 20 милиона долара месечно за поддържане на сателитни услуги в Украйна и че компанията е похарчила около 80 милиона долара, за да активира и поддържа Starlink там.

Само три дни след началото на руската агресия в Украйна Мъск предостави безплатно за сметката на компанията си SpaceX, терминали Starlink на украинската армия.

Миналата седмица обаче SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре доставките, ако американското военно ведомство не помогне за финансирането им.

Илон Мъск спира финансирането на "Старлинк" за Украйна

Илон Мъск спира финансирането на "Старлинк" за Украйна

Той иска разходите да се поемат вече от Пентагона

Часове по-късно от Пентагона отговориха на Мъск, че има други опции за сателитен интернет.

В крайна сметка Мъск обяви, че ще продължи да плаща за сателитните комуникационни станции Starlink, които е изпратил на украинците.

"По дяволите... Въпреки че Starlink губи пари, а други компании получават милиарди долари от парите на данъкоплатците, ние ще продължим да финансираме украинските власти", написа той в Туитър.