САЩ се придържат към позицията си и не планират да доставят на Украйна армейска тактическа ракетна система MGM-140 (ATACMS).

Това съобщи в. "Вашингтон пост", като се позова на източници от Пентагона.

Съобщава се, че по този въпрос не са водени съществени дискусии, а американското министерство на отбраната смята системите ATACMS за нещо, от което Украйна няма спешна нужда.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан по-рано е споменавал за текущи дискусии с Киев относно възможността за доставка на системи ATACMS, но към онзи момент не е имало решение.

"Пентагонът вярва, че Киев има други, по-належащи нужди от ATACMS и се опасява, че изпращането на достатъчно оръжия в Украйна, за да се постигне промяна на бойното поле, би подкопало сериозно готовността на САЩ за други възможни конфликти", пише изданието, като се позовава на американски служители.

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Пентагона потвърждава: Руска "Кинжал" беше свалена

Русия до този момент не е потвърдила използването й на 4 май

Съобщава се, че "Локхийд Мартин" все още произвежда по 500 ATACMS годишно, но всички тези продукти са предназначени за продажба на други държави. Въпреки че точният брой в арсенала на САЩ е засекретен, "Локхийд Мартин" е произвела само около 4000 единици, много от които се използват от американската армия в бойни действия, учения и периодични тестове.

До края на 2023 г. ATACMS на въоръжение в САЩ трябва да бъдат заменени с ракета от следващо поколение за точен удар, наречена Prism.